Aarde
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Dag Aarde

Slechte huurders

22 april, de Dag van de Aarde. Wat mij betreft mag het elke dag Dag van de Aarde zijn. We staan namelijk veel te weinig stil bij de cruciale rol die de Aarde in ons leven speelt. Sterker nog over het algemeen zijn we slechte huurders. Betalen geen huur, in de zin dat we niet of nauwelijks duurzaam investeren in de aarde. Zorgen voor overlast, zo laten we bijvoorbeeld onze rotzooi achter, en vernielen eigendom, de Aarde zelf. Daarnaast leven we alsof we tig Aardes hebben, maar hebben er slechts 1! Ooit zal het dan Dag Aarde zijn…  Vandaar dat deze blog gewijd is aan de Aarde. Om je aan het denken te zetten, wellicht tot andere keuzes en als bewustwording. Laat het vooral onderaan de blog weten of dat gelukt is.

Dag van de Aarde

Wat houd deze dag in? Hij is erop gericht om op een positieve manier aandacht te vragen voor de wereldwijde problemen rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Het is een internationale dag en in veel verschillende landen worden er allerlei activiteiten georganiseerd om mensen te laten genieten van al het moois wat de Aarde ons te bieden heeft. Maar ook om bewustwording te creëren van het belang van de Aarde. Het is zeker niet iets van de laatst tijd, al in de jaren zeventig is men in de Verenigde Staten met deze dag gestart. Ieder jaar heeft de dag een ander thema. Dit jaar is dat ‘investeren in onze wereld’.

Thema dag van de Aarde

Investeren wordt vaak in verband gebracht met tijd of geld. Het levert iets op de lange termijn op, tenminste dat is wel de bedoeling. Bij financiële investeringen wordt er altijd gewaarschuwd dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Dat is het mooie aan investeren in de Aarde, je weet dat dat wel wat oplevert, zonder risico. Je investeert namelijk in de toekomst, misschien dan niet direct voor jou, maar wel voor de generaties na ons. Je geeft in ieder geval iets terug aan de Aarde. Ik gebruik zelf ook regelmatig de term investeren als ik het heb over duurzaam ondernemen. In mijn ogen investeer je namelijk daarmee in jezelf, je bedrijf en de toekomst. 

Praktisch investeren in de Aarde

Hoe investeer je in de Aarde en wat levert het je op? Een paar ideeën:
🌱Duurzaam beleggen. Je belegt op een manier dat de belangen van mens, dier en natuur een belangrijk onderdeel uitmaken waar je in belegt. En als het goed is verdien jij er ook nog aan.
🌱Bomen laten planten
🌱Zonnepanelen plaatsen, of erin investeren
🌱Zwerfafvalrondjes in de omgeving van je huis of werkplek
🌱Wat vaker je auto laten staan
🌱Zorgen voor minder afval door bv meer verpakkingsvrij te kopen

Earth Overshoot Day

Op 12 april was het dit jaar Earth Overshoot Day. Dit is de dag dat we door wat de Aarde ons bied heen zijn aan grondstoffen wat zij in 1 jaar kan opbrengen en kan verwerken aan geproduceerde afvalstoffen. En het is pas april!! Deze dag komt helaas steeds eerder en je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te realiseren dat er echt iets moet veranderen. Voordat het dag Aarde is, in ieder geval qua grondstoffen dan. De gemiddelde Nederlander leeft alsof hij drie Aardes tot zijn of haar beschikking heeft. Zonder daar denk ik al te veel bij stil te staan, want het is er toch? Ja, totdat het er niet meer is en dan??

Moeder Aarde

Onze aardbol heeft verschillende benamingen. Vaak hoor je ook wel de term Moeder Aarde. Zij wordt namelijk als het vrouwelijke deel van de schepping gezien. Als tegenpool van de kosmos die het mannelijke deel is. Andere namen voor haar zijn ook wel Gaia of Demeter. Ze is samen met Vuur, Lucht en Water een van de vier klassieke elementen uit de Griekse filosofie. Een andere bijnaam is ook wel de blauwe planeet, omdat ze voor 70% uit water bestaat, wat haar ook meteen onderscheidend maakt van andere planeten.

Moeder Aarde
Foto: Elena Mozhvilo - Unsplash

Aarde met de hoofdletter A

Je merkt dat ik Aarde met een hoofdletter schrijf. Waarom? De ‘geleerden’ zijn hierin niet helemaal consequent. Want namen van planeten worden met een hoofdletter geschreven, hemellichamen weer niet. Ik denk dan waarom de Aarde, onze mooie planeet, dan niet? Taaltechnisch zou Aarde geen echte eigennaam zijn. Toch is het kenmerk van een eigennaam dat er één bepaald exemplaar bedoeld wordt en daar raak ik in de war.. want we hebben toch echt maar 1 Aarde. Afhankelijk waar Aarde geschreven wordt wisselt het wel of niet met een hoofdletter. Dus om hierin wel consequent te zijn en uit respect voor onze aardkloot schrijf ik Aarde met een hoofdletter. En misschien denk jij nu wel ‘lekker belangrijk’.. maar ieder zo zijn ding.

“We hebben de aarde niet geërfd van onze ouders, maar we hebben haar in bruikleen gekregen voor onze (klein) kinderen”

Ver van de Aarde af

We staan letterlijk op de Aarde en toch staat het overgrote deel van ons verder dan ooit van haar af. Ik denk dat als je alle moderne gemakken zou weghalen, we toch behoorlijk wat uitdagingen hebben om te leven van wat de Aarde ons bied. Het gemak waarmee, voor de meesten, ons eten beschikbaar is staat mijlenver af van dat we zelf achter ons eten aan moesten rennen vele jaren geleden. Dat is niet goed of fout, maar een feit. Het gezegde dat we de Aarde niet geërfd hebben van onze ouders, maar te leen van onze kinderen, komt van de Haida, één van de oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika. Het herinnert ons eraan dat de keuzes die wij nu maken impact hebben voor de toekomstige generaties. Veel mensen staan daar niet bij stil en leven alsof alles oneindig is.

Leven naar de seizoenen

Zonder meteen met je knuppel achter de buurtkip aan te moeten rennen, kun je ook al met kleinere maatregelen wat bewuster gaan leven van wat de Aarde ons bied. Zo kun je bijvoorbeeld ernaar toe overgaan om alleen nog maar, of voornamelijk, seizoensgroenten te eten. Dan heb ik het, voor alle duidelijkheid, over de seizoenen in Nederland, dus wat de Nederlandse bodem ons levert. Ja, de keuze wordt dan een stuk minder, maar uiteindelijk wel beter voor het milieu en de mens. Helemaal als je gaat voor de biologische varianten, dus zonder chemische stoffen. Nog behoorlijk wat mensen leven ‘in sync’ met de natuur, of gaan daar naar toe terug, dus het kan nog steeds. En nee, daarvoor hoeven we echt niet terug naar de prehistorie.

Boerschappen

Gelukkig, dus niet terug naar de pre historie, maar wat wel hard nodig is, is het zoeken naar een manier die in de huidige tijd past zonder nog meer schade aan de Aarde aan te richten. Gelukkig gebeurd dat ook steeds vaker. Kijk maar naar bijvoorbeeld Boerschappen, of andere lokale initiatieven waar je oa groenten rechtstreeks bij de boer kunt kopen. Oké, als je in een stad woont is het misschien wat lastiger om naar de boer te gaan, maar ook de markt is een goed alternatief. Neem dan wel je eigen draagtassen mee, dat scheelt namelijk weer verpakkingsmateriaal.

Natuur
Foto: Simon Berger - Unsplash

Sta eens wat vaker stil

In deze snelle maatschappij mogen we echt wel wat minder hard gaan. Sta bijvoorbeeld eens wat vaker stil bij al het moois wat de Aarde ons te bieden heeft. We worden elke dag geconfronteerd met een bak ellende aan nieuws van alles wat er om ons heen gebeurd. Maar wanneer heb je voor het laatst naar de sterrenhemel gekeken, genoten van het ontluikende groen nu in de lente, het dartelen van de lammetjes of stil gestaan om te genieten van het gefluit van de vogels? En het is allemaal gratis. Dus heb je tijd vandaag: ga naar buiten en geniet van de natuur om je heen.

Verbinding

De dag van de Aarde gaat over meer dan alleen klimaat, milieu en natuur. Het gaat ook over ontwikkelingsamenwerking, sociale verhoudingen, consumptie, overbevolking en economie. Kortom alles wat er op deze aardbol gebeurd en wat allemaal in elkaar ingrijpt en invloed op elkaar heeft. Investeren in onze Aarde, en daarmee onze toekomst, kan eenvoudiger dan je denkt. De Aarde geeft ons zo veel, het wordt tijd om veel meer terug te gaan geven. En daar mogen we minimaal 1 dag per jaar toch wel bij stilstaan. 

Hoe kun jij in de Aarde investeren?

Dit artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *