Delen als ondernemer
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Consuminderen als ondernemer

Zakelijk consuminderen

Consuminderen is het minder kopen en verbruiken van producten door consumenten. Het heeft meerdere voordelen, het is beter voor het milieu, de natuur en de eigen portemonnee. Hoe minder je koopt, hoe minder je de Aarde belast, en hoe minder je koopt, hoe meer je overhoud. Als consumenten dat kunnen, dan kun je ook consuminderen als ondernemer lijkt mij. Ik ben er alleen nog niet helemaal uit hoe het dan moet heten… Waar ik wel uit ben is hoe het werkt en wat je kunt doen om te consuminderen als ondernemer. Dat ontdek je in deze blog. Het vraagt misschien een andere manier van kijken naar zaken, maar wel eentje die interessante voordelen op kan leveren voor jou als ondernemer. Nieuwsgierig wat, lees de blog en je ontdekt hoe het werkt. Misschien sta je wel net op het punt om een investering te doen en krijg je hierdoor andere inzichten.

Minder kopen, meer overhouden

Zoals ik schreef is consuminderen niets anders dan besparen op je uitgaven, door minder te kopen, en dus letterlijk meer over te houden op financieel vlak. Minder kopen is ook minder vragen van het milieu en de natuur omdat je minder grondstoffen gebruikt. Daarnaast is het beter, omdat tijdens een productieproces er vaak negatieve effecten ontstaan voor milieu en natuur. Zo houd je figuurlijk dus ook meer over.. Beetje doordenkertje, maar wel waar  🙃 Maar hoe kun je nu consuminderen als ondernemer? Want is minder kopen, ook minder verkopen? Hier begint het omdenken, het is namelijk anders (in)kopen, of anders kijken naar wat je nodig hebt. Die andere manier is delen.

Zakelijk delen

Delen zul je denken? Hoe en wat dan? Een groot aantal zaken die je als ondernemer gebruikt, gebruik je vaak alleen, of alleen voor je eigen bedrijf. De vraag is of je al die dingen 24/7 gebruikt? Meestal niet, wat inhoud dat een x aantal bedrijfsmiddelen ongebruikt staat te staan, wat uiteindelijk ook weer geld kost. Daarnaast vragen bepaalde zaken forse investeringen, zeker als je net begint als ondernemer. Hoe nodig ze ook zijn voor je bedrijf. Wat doe je dan? Je kunt een bedrag lenen, of.. je kunt dus ook zakelijk gaan delen. En op die manier consuminder je dan  zakelijk. 

Delen

Wat kun je delen als ondernemer?

Veel zaken kun je wel delen, maar het meest bekend om te delen vanuit je bedrijf is toch wel je kantoorruimte met andere ondernemers. In welke vorm dan ook. Of het nou een flexwerkplek is, het delen van een atelier of kantoor, of zelfs een compleet bedrijfspand. Heb je een eigen atelier of bedrijfspand, dan kun je zelf eventueel ook ruimtes daarvan delen (=verhuren). Maar er zijn nog andere bedrijfsmiddelen die je kunt delen anders dan je werkplek. 
Waar je aan kunt denken:
Apparatuur
Bedrijfsruimte
Gereedschap
Machines
Vervoersmiddelen 

Apparatuur delen

Als ik het heb over apparatuur delen, dan heb ik het niet over het delen of toegang geven van je computer of telefoon aan iemand anders, want dat vind je als een van de eerste resultaten als je daar op zoekt op het wereld wijde web. Ik heb het dan over iets waar je misschien niet zo snel aan denkt, namelijk het daadwerkelijk delen van bepaald apparatuur met andere ondernemers. Je gebruikt vaak niet continue al je apparatuur. Zonde om ze ongebruikt te laten en ook duur. Al eens nagedacht of het een mogelijkheid is dat je ze deelt met andere ondernemers? Of dat je weet dat een collega ondernemer een apparaat heeft dat jij dolgraag zou willen gebruiken, maar de investering te hoog is. 

Omdenken

Het zal niet bij alle apparatuur of bedrijfsmiddelen mogelijk zijn, maar er zijn vast wel voorbeelden die je kunt bedenken waar het wel mogelijk is binnen jouw bedrijf. Niet alleen bespaar je hierdoor op kosten, maar je bespaart ook het milieu en de natuur hiermee. Gevalletje omdenken, maar ik denk dat er voor veel grote investeringen voor apparatuur meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt. Ga eens in gesprek of je apparatuur kunt delen. Wie weet wat er mogelijk is.

Boot strapping
Foto: Victor Ballesteros - Unsplash

Bootstrapping

Door minder te kopen beperk je je zakelijke kosten en dat heeft ook weer een naam, dat heet namelijk bootstrapping. Ik kreeg meteen een beeld van veters strikken erbij, maar dat betekent het in deze context dus niet.. Dat bootstrappen heeft twee voordelen: maximaal voordeel halen uit beschikbare bronnen, en het besparen op kosten. Dat vraagt om creatief te zijn met de beschikbare middelen, maar dat er meer mogelijk is dan je denkt is wel zeker. Vaak is het zo dat als je minder middelen tot je beschikking hebt, je vanzelf creatief wordt. Het eerste voordeel is dus eigenlijk zakelijk consuminderen. Ik doe toch een poging voor een woord hiervoor … zakeminderen?? Laat vooral weten bij de reacties als je er een ander toepasselijk woord voor weet of bedenkt..

Kosten besparen

De voornaamste reden om te delen is vaak het beperken van kosten. Het delen van de kosten van een atelier of kantoorruimte is natuurlijk veel aantrekkelijker dan het volledig dragen van deze kosten , ook omdat je er, hoop ik, niet continue aanwezig bent. Een andere oplossing om de kosten laag te houden qua werkruimte kan natuurlijk ook zijn dat je regelmatig naar een flexwerkplek of gezamenlijk atelier gaat als je geen eigen ruimte tot je beschikking hebt. Thuiswerken kan uiteraard ook, maar is afhankelijk van wat voor bedrijf je hebt. Het is uiteindelijk een rekensommetje wat voordeliger is. Dit delen geldt echter niet alleen voor een werkplek, maar ook voor het delen van apparatuur die op die werkplek aanwezig is, scheelt ook weer een stuk in de kosten. Naast delen kun je uiteraard ook bepaalde zaken lenen in plaats van ze zelf aan te schaffen. Ook dit kan in kosten schelen.

Duurzaam voordeel

Een van de pluspunten van delen (en lenen) waar je waarschijnlijk niet zo snel bij stilstaat is het duurzame voordeel. Doordat je namelijk gebruik maakt van beschikbare bronnen, gebruik je geen nieuwe, bespaar je hierdoor op grondstoffen, en voorkom je een nieuw productieproces. Wat weer minder vraagt van het milieu en de natuur. Bij het delen van werkruimtes of bedrijfspanden bespaar je doordat je gebruikt maakt van bestaande situaties waardoor je minder verbruikt in meerdere opzichten. Bij apparatuur voorkom je door het delen ervan dat er een extra apparaat gekocht en dus geproduceerd moet worden, met alle schadelijke gevolgen voor het milieu en de natuur die daarbij komen kijken. Daarnaast wordt er door het te delen of te lenen ook minder weggegooid, wat ook weer beter is voor milieu en natuur.

Aandachtspunten bij delen

Check
Foto: Sam 🐷 - Unsplash

Ga je bedrijfsmiddelen delen, let dan wel even goed op de wettelijke dingen zoals aansprakelijkheid en de verschillende verzekeringen. Of, als je computers deelt, met bijvoorbeeld de AVG wet. Je moet er natuurlijk geen extra gedoe door krijgen, dat doet dan weer alle voordelen te niet. Even uitzoeken, maar dan heb je dat maar geregeld. En denk ook goed na over wat voor huisregels je met elkaar afspreekt, het kan van te voren maar duidelijk zijn.

Huisregels
Foto: Bryan Woolbright - Unsplash

Praktijkvoorbeeld

Dingen praktisch maken is een van mijn favoriete bezigheden, vandaar een praktijkvoorbeeld vanuit mijn andere, creatieve bedrijf MaDuCreations. Een van de dingen die ik daar doe is beeldhouwen in steen. Dat begint dus al met de ruimte waar ik dat doe. Helaas heb ik zelf nog geen eigen atelier, dat is nog een droom, maar een manier om toch een werkruimte te hebben is het delen van een atelier met andere kunstenaars. Ieder betaald een deel van de huur en bijvoorbeeld de energiekosten. We hebben goede afspraken over hoe en wanneer ieder zich creatief mag uitleven, et voilà ik heb een werkruimte zonder al te hoge kosten. En het is ook nog gezellig. Vaak ontstaan er ook nog mooie co-creaties of samenwerkingen, nog een voordeel van delen.

Gereedschap delen

Om nog even bij het beeldhouwen te blijven, met alleen een atelier ben je er natuurlijk niet. Je hebt ook materiaal nodig om het beeld uit de steen te krijgen. Nou weet ik niet hoe bekend je bent met de materiaalkosten die bij beeldhouwen komen kijken, maar kunnen best fors zijn. Als nog niet zo bekende kunstenaar zijn dan bepaalde gereedschappen een aardige investering, maar vaak wel onmisbaar. Ook hier weer een praktische oplossing. In dit geval heb ik met medekunstenaars gezamenlijk gereedschap gekocht. De een heeft gereedschap x en de andere gereedschap y gekocht, zodat we van elkaar het gereedschap kunnen lenen / gebruiken. Duurzaam en kostenbesparend, wat wil je nog meer. En ook hier, weer duidelijke afspraken vooraf voorkomen een hoop gehannes. Zo heb je misschien ook in jouw bedrijf bepaald gereedschap wat je kunt delen met andere ondernemers bij jou in de buurt.

Zakelijk auto delen

Auto
Foto: Max Di Capua - Unsplash

Dan hebben we nog het delen van je vervoersmiddelen. Dat kan een auto zijn, een fiets, of wat je ook maar gebruikt als vervoermiddel voor je bedrijf. Laten we even de auto nemen als grootste kostenpost, en als grootste vervuiler. Je kunt natuurlijk de lease auto’s binnen je bedrijf laten delen, zodat je minder lease auto’s hoeft af te nemen. Of je medewerkers laten carpoolen, maar je kunt ook kiezen met je bedrijf voor deelauto’s. Het auto’s delen is bij consumenten al wat meer bekend dan op zakelijk vlak, maar ook zakelijk kun je dat dus doen. Hiervoor gelden dezelfde voordelen als bij het delen van andere bedrijfsmiddelen: duurzaam en voordelig(er). Een ander voordeel is dat je hierdoor flexibel bent, als je bijvoorbeeld niet continue een auto nodig hebt. Om zakelijk een auto te delen heb je onder andere My Wheels Zakelijk, of kijk eens bij Greenwheels zakelijk. 

Delen

Je kunt dus allerlei bedrijfsmiddelen delen om kosten te besparen, met als bijvangst minder negatieve effecten op het milieu en de natuur. Of je kunt delen met als hoofdreden duurzaamheid, en als extra bonus minder kosten. Ongeacht wat de boventoon voert bij je reden om te gaan delen of lenen, is het misschien ook wel geschikt voor jouw bedrijf. Zoals ik vaker zeg: denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Er is namelijk vaak meer mogelijk dan je denkt. Consuminderen als ondernemer, ook dat is duurzaam ondernemen.

Kun jij kantoorruimte of andere bedrijfsmiddelen binnen jouw bedrijf delen?

Pin blog consuminderen als ondernemer - Marloes Durinck