Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Wildgroei campers
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Campers in alle soorten en maten

Camperblog

Qua blogs over mijn (e-)camper droom was het hier een hele tijd stil, de laatste is van oktober vorig jaar. En ja, ik weet dat dat qua ‘aanslaan’ van blogs niet de juiste frequentie is. En nee, het betekent niet dat ik de droom heb opgegeven. Verre van. En ik ‘ontkom’ ook niet aan ze, want ik zie overal campers in alle soorten en maten. Maar soms moet je prioriteit geven aan andere zaken. Zowel privé als zakelijk. Ik heb zeker niet stil gezeten, want ondertussen blog ik, sinds begin 2022, wekelijks over mijn andere passie: duurzaam ondernemen. In deze blog lees je over de verschillende soorten campers die er zijn, de wildgroei ervan en de meest bekende campermerken.

Futuristische camper

Een hele tijd terug las ik een post op LinkedIn van GoBoony dat de eerste camper ter wereld die compleet op zonne-energie rijd een feit is! Ik natuurlijk razend nieuwsgierig, maar heel eerlijk, de schoonheidsprijs vind ik hem niet verdienen…. Het oog wil ook wat. Hij ziet er heel futuristisch uit, dat dan weer wel. Heel even kreeg ik een flashback naar de film Back to the Future. Nieuwsgierig naar hoe die eruit ziet? Klik dan op deze link.

Wildgroei aan campers

Wildgroei campers
Foto: Balkan Campers - Unsplash

Sinds ik mij meer aan het verdiepen ben in een camper zie ik ze dus echt OVERAL. Het is maar net waar je je focus op legt. Want als je aandacht geeft aan een bepaald onderwerp, kom je het ‘ineens’ overal tegen. Zo ook dus met campers in mijn geval. Aan de ene kant heel fijn, want het maakt me elke keer blij als ik er een zie. Aan de andere kant soms ook echt een tantaluskwelling omdat ik de droom helaas nog niet heb waar kunnen maken. Zeker bij mij in de wijk struikel ik ongeveer over ze. Een ware wildgroei aan campers is er ontstaan. In alle soorten en maten. Dus praktisch als ik ben wandel ik regelmatig rond om inspiratie op te doen en te dagdromen. 

Nomaden

Tijdens die wandelingen vraag ik mij ook regelmatig af wat maakt dat mensen een x periode per jaar, en sommige zelfs permanent, hun comfortabele woning verruilen voor een paar m2 en inleveren op comfort? Is dat nog dat nomaden gen van onze voorouders die af en toe de kop opsteekt? Want ooit waren we jagers-verzamelaars en hadden we geen vaste woonplek.  Gaandeweg zijn we als mensen steeds meer op zoek gegaan naar een stuk vastigheid, ook qua wonen. De meningen over kamperen lopen sterk uiteen. Waar de ene het DE ultieme vakantiebesteding vind, gruwelt een ander van de ‘ontberingen’, zoals de gedachte om met je wc rol onder je arm je naar een toilet te moeten begeven.

Tiny house op wielen

Met een camper heb je natuurlijk je toilet bij de hand, tenminste bij de meeste campers. Er zijn er ook legio die dat gemak niet hebben. Een camper, ongeacht of die nou elektrisch is of niet, is een Tiny house op wielen en herbergt de gemakken van je woning, alleen dan allemaal geminimaliseerd. Dus ook weer heel duurzaam als het gaat om ontspullen en minder gebruiken. Je hebt er gewoonweg geen ruimte voor. Qua inrichting varieert het net zo veel als dat er soorten en maten campers zijn. Van vintage naar minimalistisch en alles daar tussenin. Ook hier geldt, voor elk wat wils.

tiny house
Foto: TOH - Tiny Overland House - Unsplash

Keuze in campers

Als mensen zijn we vaak niet tevreden met 1 soort van iets. We willen kunnen kiezen. Kijk maar eens in de supermarkt. Hoeveel soorten muesli zijn er wel niet?? Je zou denken dat muesli muesli is, maar nee, de een wil met chocola, de ander met noten, nog een ander met fruit etcetera. Ook bij campers is er een enorme keuze, zoals gezegd ze zijn er echt in allerlei soorten en maten. En niet te vergeten prijsklassen. Niet alleen de ‘gewone’ variant en de elektrische variant, maar ver daarvoor was er al een enorme diversiteit aan. 

Soorten campers

En die verschillende soorten campers zie ik al zodra ik bij mij de deur uitloop. Van de ‘serieuze’ campers, waar je een groot rijbewijs voor moet hebben, en heel veel parkeerruimte. Naar de ‘gemiddelde’ camper tot en met camperbusjes. In die laatste categorie is er ook weer volop variatie. Van de busjes die echt als camper gemaakt zijn, tot en met de omgebouwde busjes tot camper. Soms zit er ook een zelf geknutselde tussen waarbij ik me zorgen maak wat die ‘doet’ bij de eerste de beste drempel of hobbel… maar dat even terzijde.

UAZ Bukhanka

Een van mijn favorieten hier in de wijk is toch wel het omgebouwde UAZ busje. Oké, dat is met de huidige situatie in de wereld natuurlijk een enigszins ‘fout’ voorbeeld, maar toch. Het is ook meer nostalgisch ingegeven, omdat ik zelf in Mongolië ook zo’n vier weken in datzelfde model heb rondgetrokken. Alleen het busje zien in de straat brengt me weer terug naar die avontuurlijke reis door dat schitterende land! Ik mag alleen hopen voor de eigenaren dat ze er meer (zit) comfort in hebben gebouwd dan dat ik destijds had. En mocht je denken dat is ouwe meuk. Niets is minder waar, ze rollen nog gewoon van de band af.

UAZ Bukhanka
Foto: Mongolië (eigen materiaal)

Meest bekende camper merken

De meest gangbare merken bij de campers zijn (in willekeurige volgorde):
🚐 Hymer
🚐 Dethleff
🚐 Pössl
🚐 Knauss
🚐 Bürstner
🚐 Adria 
🚐 LMC
🚐 Carado
🚐 Chausson
🚐 Sunlight
🚐 Hobby
Overigens horen Hobby, Carado, Sunlight, Bürstner, LMC, Dethleff, en Hymer zelf, allemaal bij de Erwin Hymer groep. Elke camper binnen deze groep spreekt weer een andere doelgroep aan, doen ze goed.

Elektrische camper merken

Kijk je bij de elektrische campers dan zijn de meer bekende merken: 
🚐 Peugeot (Fixxter)
🚐 Winnebago
🚐 Iridium
🚐 Mercedes Benz
🚐 Volkswagen
Er wordt hard aan de weg getimmerd qua elektrische campers, dus de lijst zal alleen maar groeien.

Testrit camper

Kortom, de keuze is reuze qua soort campers en dat kan het soms best lastig maken om te kiezen. Zeker als je er een wilt kopen. Het is natuurlijk maar net voor welk doeleinde je een camper zoekt. Voor af en toe een keertje weg, tot aan het voor langere tijd reizen en wonen in eentje. Laat je dus goed informeren voordat je een beslissing neemt en doe uitgebreid vooronderzoek. Ga, voordat je er een koopt, zeker een paar keer voor de gehuurde variant om de camper in de praktijk te ervaren, als die mogelijkheid er is. Ik wandel en droom nog even verder in mijn wijk, want ik ben er nog niet uit welk soort camper mijn voorkeur heeft. Toch maar eens in de praktijk gaan ervaren.

Heb jij een favoriete camper?

Dit artikel delen:

Bewaren op Pinterest:

Pin blog campers in alle soorten en maten - Marloes Durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *