Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

2A21A0DB-7FA3-40A4-ADB8-357F8F30B03D
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Blog e-camper: Camper vs e-camper.

Het een of het ander

Al tig keer heb je de voors en tegens opgeschreven. Als ze je wakker maken ’s nachts dreun je ze waarschijnlijk zo op. En oké, ongetwijfeld heb je ook wel geprobeerd de voors wat te plussen. De afweging van camper vs e-camper lijkt misschien appeltje eitje als je het vanuit duurzaam perspectief bekijkt. Maar er zijn, net als bij een elektrische auto, nog wel wat aandachtspunten die je goed tegen elkaar af moet wegen. Wordt het het een of het ander, in deze blog neem ik je mee bij mijn afwegingen. Hopelijk heb jij er ook wat aan 🙂 

Aandachtspunten

Om een paar aandachstpunten te noemen speciaal voor e-campers:
🌱 de actieradius 
🌱 de aanschafprijs
🌱 het (nog) beperkte aanbod qua kopen
🌱 de oplaadpunten
🌱 de impact van het produceren van een e-camper
Hierna neem ik je punt voor punt mee om er verder op in te gaan.

Actieradius e-camper

Zou natuurlijk doodzonde zijn, geef je eindelijk je zuurverdiende geld uit aan een e-camper kom je niet verder dan een rondje om de kerk, bij wijze van spreken. Met een e-camper heb je nu eenmaal minder bereik en bij het plannen van je reis vraagt dat extra aandacht. Gelukkig wordt ook bij de e-campers hard nagedacht hoe de actieradius te vergroten.

De bergen in met een camper

Ga je naar bergachtige gebieden, bedenk dan dat die mooie, ruige bergroutes energie vreten. Als je niet wilt riskeren dat je ergens boven op een bergtop tot stilstand komt, zonder een laadpaal waar dan ook te bekennen, moet je dat incalculeren als je je trips voorbereid. Aan de andere kant heb je ongetwijfeld wel een mooi overnachtingspunt voor jezelf met een adembenemend uitzicht….

Een tweetal merken in volgorde van rijbereik:
🚐 Nissan e-NV200 – bereik ca 280 km
🚐 De e-Fixxters (Peugeot e-Experts en Opel Vivaro camper) – bereik ca 250 km

Een camper is een investering

Een zak geld heb je wel nodig als je een camper koopt, of het nou gaat om een camper vs e-camper. De prijzen zijn niet mals, en toch ‘struikel’ je bijna over de campers tegenwoordig. Vooral sinds het aanwezige welbekende virus. Of ligt dat nou aan mij en werkt het net zo als dat je bijna nooit rode auto’s ziet, maar als jij er een wilt kopen je ‘ineens’ overal rode auto’s tegenkomt? Of paarse, of .. nou ja je begrijpt wat ik bedoel.

Waar doen ze het van?

Een hele nieuwe kopen is, net als bij een auto, voor de meesten niet direct een optie. Of in ieder geval niet de eerste keuze.  Als je de prijzen voor campers ziet zou je bijna een fiets met een aanhangertje kopen… is helemaal duurzaam 😇 Het is gewoon niet grappig! Ik vraag me dan ook regelmatig af, waar doen die mensen dat van???

E-camper huren of kopen

In de afweging om een e-camper te kopen heb je natuurlijk ook het alternatief dat je regelmatig een e-camper huurt. Maar dan loop je weer tegen het dilemma aan dat je niet spontaan in je camper kunt springen en de opkomende zon tegemoet kunt rijden als je daar zin in hebt. En eerlijk gezegd telt dat ook best op als je elke keer een e-camper gaat huren… Leasen is bij de e-camper e-Fixxter ook nog een optie. Je ziet aan alle mogelijkheden is gedacht.

Goede voorbereiding

Voor ieder wat wils. Dat is ook precies de reden dat ik mij goed voor wil bereiden voordat ik overga tot de aanschaf van mijn gedroomde camper. Meestal ben ik vrij impulsief qua beslissingen en acties (zijn toch vaak de leukste), maar bij deze beslissing even niet.

Aanbod e-campers

1 boom in een veld
Foto: Dorrell Tibbs - Unsplash

De markt staat echt nog in de welbekende kinderschoenen. De keuze qua aanbod om nu een e-camper te kopen is daarom ook nog heel beperkt. Terwijl ik dit schrijf is er één bedrijf in Nederland, CamperFixx – https://www.camperfixx.nl/nl die compleet nieuwe e-campers maakt (de e-Fixxters).
Mocht je er nog een weten reageer dan vooral!

Je kunt deze ook nog maar via één leverancier kopen, Haaima Hylkema in Friesland. Je hebt de e-Fixxter in een ‘gewone’ variant (495 cm lang) en een XXL variant (530 cm lang), die laatste heeft ook een iets ruimer interieur.

DIY Camper

Onderdeel van de afweging om een e-camper te kopen kan ook zijn een ‘gewone’ camper of bestelbusje te kopen en die zo duurzaam mogelijk maken. Zonnepanelen op het dak, gebruik maken van natuurlijke producten in de camper, goede isolatie en qua inrichting tweedehands producten, of producten die je kunt recyclen. Hierbij is het wel handig als je niet over twee linkerhanden beschikt..

Maar ook daar is uiteraard weer een oplossing voor bedacht. Namelijk bedrijven die dat voor je doen, of je helpen bij het ombouwen naar een duurzame e-camper. Bijvoorbeeld het bedrijf duurzamecampers – https://duurzamecampers.nl 

E-camper huren

De mogelijkheden groeien als je een e-camper huurt, dat kan bij meerdere bedrijven zoals CamperFixx (zie website hierboven), CampToo – https://www.camptoo.nl/camper/2713/Elektrische-camper-in-Oostenrijk ,
GoBoony – https://www.goboony.nl/camper-huren/exclusief-elektrische-volkswagen-t2-campers en Leavv – https://leavv.com Uiteraard verhuren ook een aantal particulieren hun e-camper als ze hem zelf niet gebruiken.

Als je heel handig bent (wat ik dus niet ben) zijn er ook al een aantal e-bestelbusjes op de markt die je zelf om kunt bouwen tot e-camper bv de Fiat Ducato Electric, of de Durot Electric Volkswagen T6.

Accu opladen

Reizen betekent voor mij mijn accu opladen, en in het geval van de e-camper is dit ook letterlijk noodzakelijk. Want als dan eindelijk de lang gekoesterde droom van je e-camper is uitgekomen zit je nog met het praktischegegeven om de accu regelmatig op te laden.

Slow travel

Aan de andere kant is dit wel ‘slow travel’ in optima forma. Het opladen duurt ongeveer 30 minuten per keer bij een snellaadpaal, iets langer als je de accu op 100% wilt hebben. Tijdens het opladen van de accu kun je ondertussen van alles doen. Je lekker nestelen in het zonnetje in je meegebrachte vouwstoel. Een power napje. Of je stippelt de route van die dag verder uit. Heel relaxt en in no time kun je weer uitgerust de weg op.

Duurzaamheidsdilemma

Tja, dan ‘last but not least’ komen we op het gevoelige punt van de impact van de aanschaf van een e-camper. Of liever gezegd de impact van de productie ervan. Laat ik maar meteen de knuppel in het hoenderhok gooien, het is niet duurzaam. Om dezelfde reden dat het kopen of hebben van een auto niet duurzaam is. Bij de afweging tussen een camper en een e-camper is er dezelfde discussie die al een tijdje rondwaart wat duurzamer is: een auto of een elektrische auto. Toch dan maar wel die fiets overwegen?? Misschien had ik daar mijn blog serie wel mee moeten beginnen over dat duurzaamheidsdilemma. Heb ik bewust niet gedaan en mijn volgende blog gaat precies over dat duivelse dilemma…

Zoektocht

Misschien had ik daar mijn blog serie wel mee moeten beginnen over dat duurzaamheidsdilemma. Heb ik bewust niet gedaan en mijn volgende blog gaat precies over dat duivelse dilemma… Als ik alles zo naast elkaar zet ben ik er eerlijk gezegd nog niet uit wat betreft een camper vs e-camper? Gelukkig ben ik nog niet klaar met mijn zoektocht en blijven de radertjesdraaien.

Reis je verder mee?

PS
Eerste blog gemist over wanneer het camperzaadje bij mij is geplant? Lees die dan hier: Blog e-camper: Het camper zaadje

Pin blog e-camper - camper vs e-camper

5 reacties

    1. Mijn private lease loopt in maart 2022 af, dus misschien is dat een mooi moment om dan ipv een andere auto een camper te kopen. Dan moet ik ook inderdaad ook nadenken over het soort camper, want niet alle campers zijn handig in een stad… Dus nog genoeg huiswerk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *