link bloggen en duurzaam ondernemen
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Bloggen en link duurzaam ondernemen

Mijlpaal

En dat is 50! Nee, nog net niet mijn leeftijd, maar wel de 50e blog dit jaar! Een mijlpaal, want man / vrouw wat ben ik daar trots op! 50 Weken lang duurzame inspiratie aan het digitale papier toevertrouwen om jullie te informeren, inspireren en motiveren. En misschien op bepaalde momenten ook irriteren, alles kan. Ik schreef er al eerder over, maar ik ben er onder andere trots op dat ik het commitment, dat ik begin dit jaar met mijzelf ben aangegaan, nog steeds volhoud. Soms had ik even minder inspiratie, maar evengoed kwam die blog er. Afspraak is afspraak, ook, of juist, met jezelf. En uiteindelijk kwam het elke keer met die inspiratie wel goed. Zo mijmerend over het afgelopen jaar zag ik een link tussen bloggen en duurzaam ondernemen. Wat die is ontdek je verderop in deze blog.

Wekelijkse blog

Om maar meteen even aan verwachtingsmanagement te doen.. Ga ik er gestaag elke week mee door in het nieuwe jaar? Dat niet, want er gaat best wat tijd in zitten. Ik schroef de frequentie iets omlaag. Niet te, want dat is bij bloggen dan weer niet handig.. Maar vooral omdat ik elk jaar een nieuwe uitdaging met mijzelf aan ga wat ik een jaar lang elke week ga doen. Daar verklap ik nog even niets over…

Groei

Ondanks dat er aardig wat tijd in gaat zitten, zie ik een mooie voortgang of groei in de tijd die ik er nu voor neem ten opzichte van het begin van het jaar. En dat dat, al zeg ik het zelf, niets afdoet aan de kwaliteit van de blogs. Je hoofd houd je soms aardig voor de gek. Hoeveel tijd je in iets steekt wil niets te zeggen over de kwaliteit van iets. Oké, in vijf minuten een blog schrijven is wat onrealistisch, maar je begrijpt wat ik bedoel. Tien uur aan je blog spenderen, wil niet zeggen dat die kwalitatief beter is dan dat je er bijvoorbeeld 2 of 3 uur aan besteed. Vaak is het dan een gevalletje uitstel gedrag, of de perfectionistische valkuil die om de hoek komt kijken.

commitment
Foto: Brett Jordan - Unsplash

Ondernemen

Ook met het bloggen zie ik weer mooie paralellen met ondernemen, en vooral duurzaam ondernemen. In het begin is het helemaal nieuw, wil je het super perfect doen en kun je uren zoet zijn om alles in detail uit te zoeken. Tenminste, zo werkt dat bij mij vaak wel… En dat is ook zo als je begint met ondernemen. En zeker met duurzaam ondernemen, of als je duurzaamheid meer terug wilt laten komen in je bedrijf omdat je meer van betekenis wilt zijn. Het toverwoord hierbij is focus.

Focus

Met mijn focus is niets mis. Grappig genoeg was die in het begin bij het bloggen er totaal niet. Waar ik eerst uren aan een blog kon wijden, mag ik van mijzelf er nu per week maximaal drie uur aan spenderen. Dat is dus ‘all in’: schrijven, opmaak en plaatsen. Ik zet er een timer voor, wat ik in het begin niet deed, want ik ken mijzelf. Ik verdwijn dan in het schrijven en perfectioneren. Ach, ik zeg altijd maar zo, er gaat niets boven zelfkennis…

De blog schrijf ik nu meestal in twee uur over een paar dagen verdeeld. Ik mag max tien minuten zoeken naar afbeeldingen die ik erbij wil doen, en het plaatsen op mijn website time ik voor ca 30 minuten. Ook blijf ik steeds kijken hoe dit proces efficiënter kan. En waar mensen mij daarbij kunnen helpen. Doet dat afbreuk aan de lol die ik aan het schrijven beleef? Absoluut niet.

focus
Foto: Kyran Aldworth - Unsplash

Duurzaam ondernemen

Bij duurzaam ondernemen, of (meer) duurzaamheid in je bedrijf opnemen, werkt het net zo. Het kan zelfs zo zijn dat je in het begin daardoor al strand. Want het is allemaal nieuw, je wilt het goed doen of niet,  tenminste daar ga ik vanuit. Maar geef niet te gauw op, start met één actie, dat is beter dan geen. En nee, met één actie ben je er zeker niet, maar ben je al verder dan een ondernemer die er nog niets mee doet. Zoek hulp bij mensen die er ervaring mee hebben. Probeer, schrap, focus en ga door. Uiteindelijk zul je zien dat duurzaamheid een vanzelfsprekend iets in je bedrijf is geworden waar je met recht trots op mag zijn. Niet eens zozeer omdat je hebt volgehouden, maar omdat je daarmee een verschil maakt met je bedrijf.

Reflectie

Zo aan het eind van een jaar wordt er door veel mensen teruggekeken en gereflecteerd. Even stilstaan bij wat je allemaal gedaan hebt het afgelopen jaar. Ik doe dat tussendoor ook regelmatig om bewust ook even uit de waan van de dag te komen en te laten binnenkomen wat je allemaal bereikt hebt. En heel belangrijk, dat dat niet vanzelfsprekend is. Vandaar ook in deze blog een korte reflectie over mijn blog avontuur de afgelopen 50 weken. Met een link tussen bloggen en duurzaam ondernemen. Ik ga mij nu weer buigen over mijn nieuwe ‘wekelijkse’ project voor 2023. Die zeker voldoet aan de ‘eis’ die ik er zelf aan stel: iets nieuws, iets uitdagends en iets verder uit mijn comfortzone. Voor mijzelf, voor mijn bedrijf en voor de toekomst.

Reflecteer jij aan het einde van het jaar? Of ook tussendoor?
Leuk als je dat laat weten in de reacties hieronder.

Pin blog - bloggen en link duurzaam ondernemen - Marloes Durinck