Gulden middenweg
Tegengeluid geven kan bevrijdend zijn, en soms ook belangrijk. Mijn tegengeluid in deze blog is ‘meer duurzaam en minder kopen’. Wat ik daar precies mee bedoel kom ik verderop in de blog op terug. Het geven van een tegengeluid kun je in allerlei vormen en manieren doen. Het kan soms ook wat ongemakkelijk voelen. Zeker als je niet houd van ‘confrontaties’ of confronterend gedrag zoals ik zelf. Ik doe altijd mijn best om de gulden middenweg te vinden bij alles wat ik doe. Met gestrekt been ergens in gaan doe ik niet heel vaak. Ik kan het wel, laat ik daar duidelijk in zijn, en dan komt die ook echt binnen.… Maar ik geloof dat je vaak meer bereikt als je het op een andere, meer open manier benadert. Net zo effectief en net zo prettig voor iedereen.

Ik kom er alleen steeds meer en meer achter dat waar ik voor sta, en waar ik voor sta met mijn bedrijf – duurzaamheid, dat niet het meest makkelijke of geschikte onderwerp daarvoor is, voor die gulden middenweg. Bij ondernemen is het sowieso zoeken naar je juiste stemgeluid (tone of voice), maar bij dit soort belangrijke, beladen onderwerpen des te meer. 

Het is ook een proces, groei of hoe je het ook wilt noemen. Een juist stemgeluid te laten horen zonder te belerend, te confronterend of te doemdenkerig te zijn, maar wel zo dat je de urgentie overbrengt. En dan moet je soms toch confronterende of triggerende uitspraken doen of teksten schrijven. 

Wakker worden!
Want die wake up call is zo ontzettend hard nodig. De wereld staat in de fik. Meestal figuurlijk, maar soms ook letterlijk als er weer hectares natuurgebieden afbranden door wat voor oorzaken dan ook. En wie dat nog niet doorheeft, of niet ziet leeft toch echt onder een steen… Voorheen had ik hier misschien nog sorry bij geschreven, maar die tijd heb ik gehad. Geen excuses meer voor waar ik voor sta en waar ik in geloof.

De spreekwoordelijke het is geen vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf wordt steeds meer duidelijk. Ik zeg vaak al dat het kwart over twaalf is. En toch merk ik om mij heen dat het bij sommigen nog pas elf uur is, om maar even in de tijd synoniemen te blijven. Je kunt natuurlijk andere prioriteiten hebben waardoor je minder of niet bezig bent met de achteruitgang van het milieu en de natuur. Met de verharding van de maatschappij. Maar dat er iets moet veranderen is duidelijk.

Tegengeluid
Kijk maar eens naar het fenomeen ‘Black Friday’ die deze week weer is. Ook al gemerkt dat de acties daarvoor met alle kortingen steeds eerder komen? Voorheen kwamen in de week zelf de acties, maar nu vaak ook al in de week ervoor. Wat een commerciële hype is dat, en we gaan daar met zovelen blindelings in mee. Alsof we nog meer spullen nodig hebben! Juist in een tijd waarin consuminderen meer aandacht zou mogen en moeten krijgen. Ik zeg ‘meer duurzaam en minder kopen’. Mijn tegengeluid deze week is dan ook dat ik mij heb aangesloten bij de actie van Trees for All om deze week ‘op groen te gaan’ met bedrijven. Of liever gezegd in mijn geval op nog meer groen gaan. 

Want als duurzame ondernemer die andere (MKB) ondernemers adviseert en begeleid richting duurzaam ondernemen ben ik al best groen bezig. Maar het mag en kan natuurlijk altijd meer. Standaard laat ik al voor elk verkochte dienst twee bomen planten. Voor Green Friday doneer ik extra 4 bomen los van verkochte diensten. En dat zeg ik niet vanuit een vorm van borstklopperij, maar om andere mensen en ondernemers meer bewust te maken van de alternatieven voor Black Friday.

Daarnaast zijn mijn uitingen op social media waaronder mijn profiel vanaf vandaag op groen. En ik ben gelukkig niet de enige daarin. Het tegengeluid van bedrijven en consumenten wordt gelukkig steeds luider.

Het kan echt met minder
Zeg eens eerlijk. Hoe vaak koop jij gedachteloos weer wat nieuws en dat je later denkt had ik dat eigenlijk wel nodig? Of ligt wat je gekocht hebt te liggen zonder dat je er iets mee doet. Of gooi je iets weg wat nog best te gebruiken is? Zo zonde en ook een onnodige belasting van het milieu. Want over de verborgen impact van producten, het maken van producten, wordt nog te weinig gepraat. 

Het is echt niet zo dat je nu een inkoopstop op alles moet zetten, het moet uiteraard wel leefbaar en leuk blijven, maar meer bewust ermee om gaan mag best wel. Ook voor je bedrijf. Dus vandaar ‘meer duurzaam en minder kopen’.

Vraag jij je bij jezelf al af als je inkopen doet voor je bedrijf of je het echt nodig hebt, of dat het een een verantwoorde keuze is? En kijk jij al naar alternatieven zoals leasen of tweede hands producten? Ook dat is duurzaam ondernemen.

Werk jij mee aan Black of Green Friday??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De duurzame gids voor MKB-ers

Vraag de gids aan zodat je weet hoe jij dat verschil maakt met je bedrijf.