verandering
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Anders kijken naar je bedrijf

Nuance

Sinds kort ontdek je in wat ik schrijf, als het goed is, een wat andere insteek. Hoewel andere insteek? Het gaat nog steeds over duurzaam ondernemen, maar ik richt mij steeds meer op de nieuwe economie. Ook wel betekenis economie genoemd en dat is anders kijken naar je bedrijf. Nog wel dezelfde richting, alleen andere nuance. Waarom dat is heb ik in mijn voorgaande blog geschreven. Deze blog gaat in op wat duurzaam ondernemen en de nieuwe economie met elkaar te maken hebben. Wat dan die nuance inhoud, en wat betekenis economie. En vooral ook waarom voor jou als ondernemer het interessant is om anders naar je bedrijf te kijken, en uiteindelijk ook een noodzaak.

Betekenis economie

Zonder in een dreuge economie les te belanden moet ik toch eerst even wat achtergrond informatie geven voordat je verder leest. Dus blijf er bij, dan maak ik daarna weer die praktische vertaalslag die je van mij gewend bent. Want wat de bliep is nu weer betekenis economie hoor ik je ongetwijfeld denken? Misschien heb je er al wel eens van gehoord, het is namelijk niets nieuws wat dat betreft, wel actueel. Het is eigenlijk iets heel logisch. 

saai
Foto: Sepp Rutz - Unsplash

Van betekenis zijn

Als we dan toch al in die theoretische hoek zitten.. eerst dan maar ophelderen wat precies van betekenis zijn is? Voor sommigen kan dat een jeukwoord zijn, voor anderen zo klaar als een klontje, en voor weer anderen vooral iets heel vaags. En precies kan ik het ook niet omschrijven, omdat het voor iedereen weer wat anders in kan houden. Maar in de basis is het iets bewust proberen te doen, een verlangen om goed te doen. Iets doen wat groter is dan jezelf. Daar hebben we denk ik (en hoop ik) allemaal wel een beeld bij. 

Nieuwe economie

Dan die betekenis economie (purpose economy), die ook wel de nieuwe economie genoemd wordt. ?? en net schreef ik dat het niets nieuws is? De term zelf is niet nieuw. Het word nou eenmaal de nieuwe economie genoemd. Nieuw omdat het een totaal andere manier van kijken is naar de economie dan we die tot nu toe gewend zijn. En dat kan voor sommigen eng, vaag en ongemakkelijk zijn. Nieuwe dingen zijn namelijk vaak in eerste instantie al dat voorgaande. Maar goed, die nieuwe economie. Dat is niet alleen anders kijken naar de economie, maar ook anders kijken naar je bedrijf. Want een van de kenmerken van de betekenis economie is dat het succes van je bedrijf niet alleen afgemeten wordt aan je financiële winst of waarde, maar vooral ook door de bijdrage van je bedrijf aan oplossingen voor mens en milieu.

If you really think that the environment is less important than the economy, try holding your breath while you count your money.

Levensgroot probleem

Nou, ga er maar aan staan is denk ik een van je eerste gedachten. Want het oplossen van dat levensgrote probleem, dat ontstaan is door de economische vooruitgang, doe je er maar niet zo even bij. Vooruitgang is mooi, laten we dat voorop stellen, maar niet als dat ten koste gaat van klimaat, maatschappij en natuur. Dus daar ‘moeten’ we wel iets mee. 

Zelf ben ik allergisch voor het woordje moeten, maar in dit geval maak ik daar graag een uitzondering voor. Door al die uitdagingen die hierdoor ontstaan zijn is er ook meer behoefte gekomen om daarin van betekenis te zijn. Zit in de aard van het beestje, de meesten van ons willen graag dingen oplossen. En dat kan dus met die meervoudige waardecreatie waar ik het net over had.

Meervoudige waardecreatie

Allereerst is dat een mond vol, meervoudige waardecreatie, ten tweede is het zo vaag als de pieten. Maar eigenlijk is het niet meer en minder dan dat je met je bedrijf op meerdere vlakken waarde creëert. De meesten van ons kennen vaak alleen de financiële waarde, maar er is zoveel meer. 

Als je het hebt over duurzaam ondernemen, dan heb je het in mijn ogen ook over de rol die je hebt als bedrijf om op meerdere vlakken waarde te maken. Dus ook waarde voor mens en milieu, ook wel mooi gezegd op sociologisch en ecologisch vlak. Maar mens en milieu is gewoon duidelijker. Klinkt allemaal logisch dit zou je denken, maar toch doen heel veel bedrijven dit nog niet. Zoals ik al zei het is anders kijken naar je bedrijf en zo kijken nog veel ondernemers niet.

Uitdaging

Zeker in deze roerige tijden is het een uitdaging, dat realiseer ik mij maar al te goed. Want als de kosten stijgen, en daarmee vaak je omzet daalt en dus je winst, dan is het voor velen niet direct logisch dat je aan de slag gaat met duurzaamheid. Behalve als het dan weer wat oplevert of kosten bespaart. Nou is dat trouwens wel één van de bijkomende voordelen van duurzaam ondernemen.

Win win

toekomst
Foto: Hadija Saidi - Unsplash

Ik zie het als een mooie win win. Naast dat je in je bedrijf en jezelf investeert, investeer je ook in deze mooie planeet. Een goed moment om die stap te wagen, pro actief daarin te zijn en alvast klaar te zijn voor de toekomst. En geloof mij er is altijd wel iets waarom het niet zou passen, totdat het te laat is en je ineens moet schakelen. Want linksom, rechtsom, er onderdoor of door het midden, ieder bedrijf zal ‘iets’ met duurzaamheid moeten gaan doen richting de toekomst. Kun je er maar beter klaar voor zijn.

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen staat voor mij voor de perfecte combinatie van zo ondernemen dat je bedrijf, jij EN de wereld er beter van wordt. Dat je balans zoekt tussen wat goed is voor jou als bedrijf (en persoon) en wat goed is voor de wereld. Waarbij de nadruk dan vooral op dat laatste stuk ligt. 

Nogmaals, we hebben allemaal onze vaste lasten die betaald moeten worden. En die op moment van schrijven van deze blog gierend de bocht uitvliegen vanwege alle stijgende kosten. Maar je eerste intentie bij deze benadering van je bedrijf is dat je van betekenis bent, en een positief verschil maakt op deze aardbol. Dat is de nuance waar ik nu bewust voor kies. Maak ik het mijzelf daarmee makkelijker om te ondernemen? Misschien niet, maar dit is wel het pad dat voor mij goed en juist voelt. 

Waar zie jij met je bedrijf een rol in de nieuwe economie?
Leuk als je dat in een reactie hieronder wilt delen. 

Pin blog anders kijken naar je bedrijf