

Marloes Durinck
Alles is energie
Verandering
Energie, je hebt het of je hebt het nie (t). Grappig dat de woorden die ik in mijn vakgebied gebruik elke keer meerdere betekenissen blijken te hebben. Nu is communicatie op zich al lastig, maar dat wordt het dus helemaal als je woorden gebruikt die op verschillende manieren opgevat kunnen worden. Ik heb er weer eentje: energie. Energie kun je verschillend opvatten, want alles is energie, maar deze blog gaat vooral over duurzame energie. Ik richt mijn eigen energie nu eenmaal op duurzaam ondernemen. Dus gaat de blog over verschillende brandstoffen, duurzame energie, energielabels en wat daar op dat gebied gaat veranderen vanaf 1 januari 2023. Misschien ook wel voor jouw bedrijf..
Geestkracht
Eerst toch nog even een zijpaadje, want als alles energie is, dan kan het niet anders dan dat die energie in verschillende vormen voorkomt. Als je kijkt naar energie met betrekking tot personen dan gaat het onder andere erover hoeveel fut je hebt, wat kan variëren tot type luiaard of type Teigetje en alles daar tussenin. Heel mooi gezegd is het de hoeveelheid geestkracht waarmee iemand wat doet, of voor ogen heeft. Die is er in lichamelijke en geestelijke variant. Beide zijn belangrijk om te kunnen functioneren. Zonder energie werkt het gewoon niet. Ook kennen we denk ik allemaal wel het gevoel van een negatieve of positieve energie bij mensen of situaties. Dat is dan meer je onderbuikgevoel, maar ook zeker voelbaar qua energie. Maar daar gaat deze blog dus eigenlijk niet over..
Energie als natuurlijke hulpbron
Een andere variant is de letterlijke, daar heb je ook weer varianten van op energiegebied, om het makkelijker te maken… Dat is dan energie als natuurkundige eenheid. Maar als het gaat over duurzaamheid, dan bedoel ik energie als natuurlijke hulpbron. Wat geproduceerd en gebruikt kan worden en waardoor we licht hebben, van apparaten gebruiken kunnen maken etcetera. En dan is dat meteen weer een mooi bruggetje naar duurzaam ondernemen 😀 Daar heb je ook weer een verschil in energie wat betreft verschillende soorten effecten. De variant met een negatieve impact is uiteraard energie verkregen uit fossiele brandstoffen. Gelukkig heb je ook steeds meer varianten met een neutrale of positieve impact: vanuit duurzame energiebronnen.
‘Wie niet in zonne-energie gelooft, moet er eens in gaan liggen’
Loesje
Fossiele brandstoffen
Fossiele brandstoffen zijn, voor de volledigheid, brandstoffen zoals aardgas, aardolie en steenkool. Waarom ze slecht zijn heeft ook weer met energie te maken. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt weliswaar veel energie vrij, maar de keerzijde is dat er ook veel schadelijke stoffen zoals CO2 vrijkomen. En dat geeft dan weer schade aan het milieu en heeft klimaatverandering tot gevolg. Een belangrijk punt is dat fossiele brandstoffen een keer eindig zijn, er zit namelijk maar zoveel gas, olie en kolen in de grond en we zijn al aardig door die voorraad aan het heen gaan. Niet te noemen wat het doet met de aarde om deze grondstoffen te winnen.
Duurzame brandstoffen
Als je dus weet dat die fossiele brandstoffen schadelijk zijn en, niet geheel onbelangrijk, een keer eindig, dan is het best gek dat we nog niet massaal over zijn op de duurzame varianten. Want die zijn er zeker. Denk aan zon, wind en aardwarmte. Het voordeel van deze energiebronnen is dat ze nooit opraken en niet vervuilend zijn. Laten we in het kader van de transparantie er ook over hebben dat er aan duurzame energie wat nadelen zitten. Waterkrachtcentrales en windturbines gaan niet altijd goed samen met de dieren in hun omgeving. Op dit moment zijn bepaalde aanpassingen voor duurzame energie best nog een aardige investering, en het dekt ook nog niet de hele energiebehoefte. Maar het is altijd nog beter dan nog meer schade aan het milieu veroorzaken en nog meer klimaatveranderingen. Zeker voor de toekomstige generaties is dat essentieel.

Energielabel
Je wilt natuurlijk als bedrijf energie gebruiken met een neutraal of positief effect, dus duurzame energie. Niet alleen is dat beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zeker in deze tijden met idioot hoge energieprijzen. Daar komt misschien nog een uitdaging bij, want vanaf 1 januari 2023 wordt het verplicht voor bedrijfspanden groter dan 100m2 om minimaal energielabel C te hebben. Hoger mag natuurlijk altijd (B, A, AA etc). Heb je die niet, dan mag je je pand niet meer als bedrijfspand gebruiken en loop je kans op een boete. Let op, dat betekent dus dat je vóór 1 januari 2023 dit geregeld moet hebben… Er zijn natuurlijk wel weer wat uitzonderingen hierop, je vind die hier.
Verplicht energielabel C
Wat is de achterliggende gedachte bij die verplichting vraag je je misschien af? Het is onderdeel van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord om de klimaatdoelen in 2030 te halen. Een van die doelen is energiebesparing. En waarom label C? Omdat dat het laatste groene energielabel in het rijtje van energielabels is. Het is ook de aanloop naar 2050 waarin Nederland klimaatneutraal wilt zijn. Nu is dat een uitdaging van een hele andere orde, dus eerst maar de focus op 2030, en nog dichterbij het verplichte energielabel C vanaf 1 januari 2023. Je kunt er dan natuurlijk op wachten dat straks alle bedrijven, dus ook kleinere, naar een bepaald energielabel moeten. Nu kun je als klein(er) bedrijf denken, ik wacht mijn tijd wel af, maar je kunt ook pro actief er al mee aan de slag gaan. Ben jij er straks klaar voor als het moet, en ga je eerder de vruchten ervan plukken qua onder andere besparing op je energiekosten.
Ken jij je energielabel van je bedrijfspand? En belangrijker nog.. is die minimaal C?
PS
Wil jij informatie over hoe je naar minimaal energielabel C komt met je bedrijf? Vraag dan mijn weggever aan: Naar minimaal energielabel C. Hoe dan?
