Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Alle blogs

Lees hier alle blogs over duurzaam ondernemen EN duurzaam reizen.
Bloggen
Foto: hannah grace - Unsplash

Blogs duurzaam ondernemen en duurzaam reizen

Wat hebben duurzaam ondernemen en duurzaam reizen met elkaar gemeen, anders dan het woord duurzaam erin? Voor mij hebben ze gemeen dat het twee van mijn passies zijn waar ik ook graag over schrijf. Als ik daarbij anderen kan adviseren en inspireren, al is het maar 1 iemand, dan is het voor mij al geslaagd.

Op deze pagina vind je alle blogs die ik geschreven heb, over beide onderwerpen. Leuk als je laat weten wat je ervan vindt, of stel je vraag als je een blog hebt gelezen en je wilt meer weten

Bij blog dat wat niet genoemd mag worden marloes durinck

Dat wat niet genoemd mag worden

Hoe uitdagend is het als je een blog schrijft over een onderwerp waarbij je de term zelf vermijd? Ook wel dat wat niet genoemd mag worden. Ontdek in de blog of het mij gelukt is.

Lees verder »
lieveheersbeestje klein Marloes Durinck

De kracht van klein

Ontdek in deze blog de kracht van klein in combinatie met duurzaamheid. Heb jij als kleine ondernemer wel of geen last van het Calimero effect?

Lees verder »
Atelier

Duurzaam atelier

Creativiteit en duurzaamheid gaan heel goed samen. Lees in de blog waar je op kunt letten qua duurzaamheid in je atelier of werkplaats.

Lees verder »
Schaamte

Duurzame schaamte

Heb jij daar ook wel eens last van? Duurzame schaamte, wat het is en dat dat helemaal niet hoeft lees je in de blog.

Lees verder »
Reflectie

Duurzame reflectie

Een terugblik op afgelopen blog jaar. Een soort duurzame reflectie, want zoals je gewend bent is de rode draad ook hier duurzaam ondernemen.

Lees verder »
Boom

Lessen uit de natuur

Uit de natuur kunnen we veel leren. Als mens, en ook als ondernemer. Welke raakvlakken dat heeft met duurzaam ondernemen lees je in de blog.

Lees verder »
Groene vrijdag

Groene vrijdag

Groene vrijdag (Green Friday) wordt steeds bekender als tegenhanger van zwarte vrijdag (Black Friday). Lees in de blog wat jij kunt doen op Green Friday als ondernemer.

Lees verder »
Duurzame borrel

Duurzaam borrelen

Borrelen is misschien niet direct een onderwerp waar je duurzaamheid aan koppelt. Maar dat je ook duurzaam kunt borrelen laat deze blog zien.

Lees verder »
Energie

Alles is energie

Alles is energie. Je hebt het in verschillende vormen. Deze blog gaat over duurzame energie en energielabels. Ken jij die van jouw bedrijf?

Lees verder »
duurzame kerst

Duurzaam kerstpakket spagaat

Het meest duurzame kerstcadeau is geen kerstcadeau. Maar als je dan toch wat wilt geven doe het dan vooral duurzaam. Ontdek in de blog alles over duurzame kerstpakketten.

Lees verder »
duurzaam vergaderen

Duurzaam vergaderen

Duurzaam vergaderen kan je op meerdere manieren opvatten. Deze blog gaat over vergaderen op een manier waarbij je zo min mogelijk deze planeet en haar bewoners schaad. Want dat kan.

Lees verder »
Corona

Ongewenst bezoek

Uitdaging Ziek zijn als zelfstandig ondernemer is best een uitdaging. Nu weet ik als geen ander dat je ziek kunt zijn in allerlei gradaties en vormen. Voor deze blog het praktijk voorbeeld dat Corona bij mij op ongewenst bezoek kwam, wat zich, op moment van schrijven, uit in een hele zware griep. Na dat rotvirus

Lees verder »
Scherpe blik

Kritiek bij duurzaam ondernemen

Speciale datum 7 Oktober, een op het oog normale dag, tenzij je jarig bent, of andere herinneringen aan deze dag hebt. Maar voor de meesten van ons een gewone dag als alle andere dagen. Niet voor mij. Op 7 oktober 2022 ziet mijn 40e blog het daglicht. Deze datum is, uiteraard, niet vanwege de 40e

Lees verder »
verandering

Anders kijken naar je bedrijf

De nieuwe economie is niet nieuw, wel actueel en krijgt steeds meer volgers. Deze blog gaat over wat het kan houden voor jou en je bedrijf. Ofwel hoe je van betekenis kunt zijn met je bedrijf en er anders naar kunt kijken.

Lees verder »
je hart volgen

Je hart volgen

Deze keer een blog over je hart volgen, waar je op kunt letten en toch ook over duurzaam ondernemen. Doe jij al echt waar je hart ligt?

Lees verder »
Schoonmaken

Duurzaam schoonmaken

Weten hoe je jouw werkplek of kantoor schoon kunt maken zonder dat dit een schadelijk effect heeft voor het milieu en de natuur heeft? Lees dan verder over hoe duurzaam schoonmaken niet moeilijk hoeft te zijn en waar je op kunt letten.

Lees verder »
bezieling

Duurzame bezieling

In spirare, in spiritus, ofwel inspiratie. Wat is het, wat kun je ermee, wat is duurzame bezieling en hoe pas je het toe binnen je bedrijf.

Lees verder »
duurzaam communiceren

6 duurzame communicatie tips

Of je nou net begint met duurzaamheid een plek te geven binnen je bedrijf, of dat je al een tijd duurzaam aan het ondernemen bent. Wat communiceer je aan je klanten en wat zet je op je website over duurzaamheid? Wees gerust ook duurzaam communiceren kun je leren.

Lees verder »
Plastic afval

Is je afval echt wel afval?

Is afval wel afval? De meeste uitdrukkingen hebben een kern van waarheid, of vallen onder de noemer ‘stichting open deur’. Zo ook de uitspraak ‘waste isn’t waste until we waste it’ (ik heb hem bewust in het Engels laten staan want dan komt die het beste over). Afval, we staan er niet of nauwelijks bij

Lees verder »
Concurrentie

Duurzaam ondernemen en concurrentie

Dat duurzaam ondernemen meerdere voordelen oplevert is misschien nog niet bij iedereen duidelijk. Het varieert van kleine tot grote voordelen. Een van die voordelen zijn concurrentievoordelen. Je leest er alles over in de blog.

Lees verder »
er is geen planeet B

Geen planeet B, wel B Corps

Geen planeet B Je hebt de kreet vast al wel eens gehoord: er is geen planeet B. Dat is een feit. Als het gaat over duurzaamheid komen er allerlei kreten en termen voorbij. Ook gebeuren er mooie dingen in duurzaamheid land. Zo vindt er een gestage groei plaats van bedrijven die duurzaamheid in hun DNA

Lees verder »
Op reis

Een operatie is net als op reis gaan

Op reis Je voorbereiden voor een operatie en revalidatie is net als op reis gaan…. Je hebt er alleen niet direct de lol van als bij een reis, dat komt als het goed is pas later. Zo vlak voor mijn derde rugoperatie in nog geen drie jaar tijd, schoot mij die vergelijking te binnen. Al

Lees verder »
Droogte

Droog droger droogst

17 juni: Werelddag tegen woestijnvorming en droogte. In sommige gebieden op onze mooie planeet wint de woestijn namelijk langzaamaan terrein. Met alle gevolgen van dien. Wat die impact is van verwoestijning, of het tegengegaan kan worden en waarom het ook voor ons hier in Nederland belangrijk is om er iets tegen te doen lees je in de blog hierover.

Lees verder »
Thee feitjes

Duurzame thee op een rij

Thee Van waterige thee waar je de bodem van je mok door ziet, tot thee zo sterk dat je lepeltje er bijna van krom trekt. Met melk, suiker, of met honing. Witte, groene, zwarte thee, kortom ook in thee heb je enorm veel variatie. In een van mijn eerdere blogs schreef ik over duurzame koffie

Lees verder »
Wildgroei campers

Campers in alle soorten en maten

Blog serie e-camper. Deze blog gaat onder andere over de enorme veelheid aan verschillende soorten campers, naast de ‘gewone’ en de elektrische variant. Waarom kamperen ons blijft boeien en welke bekende merken campers er zijn.

Lees verder »
Vluchtige tijd

Duurzaamheid: tijd vs prioriteit

Geen tijd of geen prioriteit. Een soort van kip ei verhaal, want als je iets echt belangrijk vind maak je tijd en dus prioriteit. Bij duurzaam ondernemen is een vaak gehoord argument, daar heb ik geen tijd voor. In de blog lees je waarom dat best vreemd is..

Lees verder »
Honingbij

Bee happy – Wereld Bijendag

20 mei is het Wereld Bijendag. De blog is deze keer een ode aan de bij. Over het belang van de bij, hoe jij ze als ondernemer kunt steunen en waarom je dat zou doen. Ook dat is duurzaam ondernemen.

Lees verder »
inspirerende quote

11 inspirerende duurzame quotes

Cliché, logisch of inspirerend, quotes zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Je vind ze in allerlei vormen terug. Digitaal, op producten, als tegeltjes, als schilderijen, of wat dan ook. Over elk onderwerp kun je wel quotes vinden, dus ook over duurzaamheid. In deze blog geef ik je mijn top 11 aan duurzame quotes.

Lees verder »
Eerlijke handel en lonen

Eerlijke handel en lonen

Fairtrade heeft niet alleen te maken met eerlijke handel, maar ook met eerlijke lonen. Door het kopen van Fairtrade producten, of het werken met Fairtrade organisaties weet je dat je bijdraagt aan deze twee onderdelen van Fairtrade en zo bijdraagt aan een betere wereld. Ook dat is duurzaam ondernemen.

Lees verder »
Aarde

Dag Aarde

22 april is het de Dag van de Aarde. Deze dag is erop gericht om meer bewustwording te creëren voor het koopgedrag en de invloed ervan op de Aarde. In deze blog lees je er meer over.

Lees verder »
Duurzame koffie

Duurzaam bakkie

Jakkie, kat in het zakkie of een makkie? Koffie De een functioneert niet zonder, de ander gruwelt er zelfs van. Het wordt zwart gedronken, er wordt van alles in gegooid. Met cafeïne, zonder cafeïne. Filtermaling, bonen en oplos. Koffie is een veel besproken onderwerp en is voor sommigen een ‘life saver’. Toch staan we vaak

Lees verder »
brown squirrel on green leafed tree

Net even anders dan andere blog

Net even anders dan andere blog deze keer. Wel over duurzaam ondernemen, maar dan over de People, van People, Planet en Prosperity de pijlers van duurzaam ondernemen. Want duurzaam ondernemen is ook goed voor jezelf en / of je medewerkers zorgen.

Lees verder »
Afvalbak

De zin en onzin van afval scheiden

Afval, we hebben er meer dan genoeg van en we hebben er allemaal mee te maken, of het nou privé of zakelijk is. Ook op een goede manier afval scheiden binnen je bedrijf valt onder duurzaam ondernemen. Je leest alles over de zin en onzin van afval scheiden in deze blog.

Lees verder »
duurzaamheidsverslag

Wat zet je in een duurzaamheidsverslag?

Vanaf 1 januari 2023 is het voor grote bedrijven verplicht om een duurzaamheidsbeleid te hebben en de duurzame resultaten ervan bij te houden. Om zo vanaf 2024 in hun duurzaamheidsverslag te kunnen rapporteren over deze resultaten en over de duurzame doelstellingen voor de toekomst. In deze blog lees je wat hierbij komt kijken, wat onder grote bedrijven wordt verstaan, waarom dit verplicht wordt en welke stappen je op hoofdlijnen kunt nemen om tot een duurzaamheidsbeleid te komen.

Lees verder »
Openbaar toilet Mongolie

Zo verduurzaam je het kleinste kamertje in je bedrijf

Je zit er waarschijnlijk nooit bij stil, maar ook aan het kleinste kamertje in je bedrijf kun je een duurzame draai geven. En ook dat is onderdeel van duurzaam ondernemen. Daarom heb ik deze keer in de blog allerlei duurzame wc tips en weetjes voor je bij elkaar gezet.

Lees verder »
Footprint impact

Verschillende vormen van impact met je bedrijf

Wat sleetje rijden te maken heeft met de verschillende vormen van impact maken met je bedrijf. Welke vormen van impact komen er om de hoek kijken als je duurzaam onderneemt en hoe kun je ervoor zorgen dat je met je bedrijf een positieve impact maakt.

Lees verder »
Groen gras positief

17 positieve effecten van groen in je bedrijf

Groene zaken – groen is goed. De kleur zelf werkt rustgevend, echt groen heeft ook een rustgevend effect. Het is beter voor de natuur, dieren, de omgeving en de lucht die we inademen. En het heeft nog veel meer positieve effecten. De blog van deze week gaat over groene zaken, letterlijk. Welke effecten hebben bomen, bloemen, planten en struiken op jouw bedrijf? Meer dan je denkt.

Lees verder »
Stop met excuses maken - wees geen excuus Truus of Guus

Wees geen excuus Truus of Guus

Stop making excuses, start making changes. Lees in de blog tips wat jij kunt om duurzaam te ondernemen. Zonder dat je een excuus Truus of Guus wordt, zodat jij makkelijker je bedrijf kunt verduurzamen.

Lees verder »

Blog e-camper: Duurzaam met een camper

In deze blog heb ik het over die olifant in de kamer als het gaat over duurzaamheid en vervoer en dan specifiek het hebben van een auto. In mijn geval is dat het willen aanschaffen van een camper.

Ook al kan het soms ongemakkelijk zijn, uiteindelijk is het toch het meest prettig als je een issue wel direct bij de horens vat, het benoemt en bespreekbaar maakt. En niet negeren zoals die bekende olifant in de kamer.

Lees verder »
Marloes Durinck

Ondernemen vanuit een drive

Ondernemen vanuit een drive. Wat maakt dat je doet wat je doet en heb je dat voor jezelf helder?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij is die drive glashelder! Ik vertel je er meer over in deze blog.

Lees verder »