Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

duurzaam communiceren
Marloes Durinck

Marloes Durinck

6 duurzame communicatie tips

Groene hulp

We zijn er de hele dag mee bezig, non verbaal en verbaal. Bewust en onbewust. Het blijkt bij vlagen ook nog best lastig, en kan een hoop misverstanden teweeg brengen als het niet goed gebeurd. Je kon het natuurlijk al lezen in de titel van deze blog, maar ik heb het over communicatie. Of je nou net begint met duurzaamheid een plek te geven binnen je bedrijf, of dat je al een tijd duurzaam aan het ondernemen bent. Communicatie over duurzaamheid kan soms best lastig zijn. Wat communiceer je aan je klanten en wat zet je op je website over duurzaamheid? Schreeuw je het van de daken, of doe je stilletjes achter de schermen je groene ding. Je ontdekt 6 duurzame communicatie tips in deze blog die je hierbij helpen.

Communiceren over duurzaamheid

Laten we eerst beginnen met waarom je over duurzaamheid wilt communiceren vanuit je bedrijf. Misschien val je onder de categorie mensen die de insteek hebben ‘ik hoef toch niet te laten weten dat ik met duurzaamheid bezig ben? Daar doe ik het niet voor’. Dat kan en is op zich een hele mooie insteek, maar waarom zou je er niet over communiceren? De consument wordt steeds kritischer als het gaat over duurzaamheid. Het kan voor hen net de doorslag geven om juist voor jouw bedrijf te kiezen als jij wel communiceert over je duurzame bedrijfsvoering. Zonde om potentiële klanten mis te lopen als je het voor jezelf houd toch?

Duurzaam communiceren

Duurzaam communiceren is helder, eerlijk en geloofwaardig communiceren. Nou zou dat naar mijn mening de basis moeten zijn voor alle communicatie, ongeacht waar het over gaat. Maar vooral bij duurzaamheid wordt dat extra gewaardeerd, of zelfs verwacht, van ‘de buitenwereld’. Op die manier communiceren is ook, of juist, het hebben over zaken die nog niet helemaal goed, of duurzaam, gaan binnen je bedrijf. Uiteraard wel aangevuld met wat je daaraan gaat doen. Want het alleen constateren is natuurlijk niet voldoende. Op die manier laat je zien dat je er serieus mee bezig bent. Wees ook niet bang om je kwetsbaar op te stellen, dat wordt vaak juist gewaardeerd. Je laat daarmee zien dat je als ondernemer met dingen worstelt die anderen wellicht herkennen. En heel eerlijk, sommige zaken heb je nou eenmaal niet van vandaag op morgen opgelost op duurzaam gebied. Was het maar zo makkelijk!

Wat wel en niet communiceren

Natuur in gouden zonlicht

Ik schreef het hierboven al, en ook eerder in een andere blog, maar bij duurzaamheid is transparantie een belangrijk onderdeel. Hoe duidelijker je bent en communiceert, hoe begrijpelijker het is voor alle stakeholders van je bedrijf wat je doet op gebied van duurzaamheid. Je hoeft echt niet elke duurzame actie tot aan de punt komma te communiceren. Maar waarom je duurzaamheid belangrijk vindt en wat jij doet met je bedrijf op dat gebied zijn toch wel twee onderwerpen die niet mogen missen. Zo heb je dus stiekem twee extra duurzame communicatie tips buiten die zes die ik heb aangegeven. Die zes andere tips waar je aan kunt denken als je over duurzaamheid communiceert zijn:
📢 Laat cijfers zien
📢 Communiceer in begrijpelijke taal
📢 Maak het visueel
📢 Voorkom greenwashing
📢 Houd het luchtig
📢 Inspireer

Laat cijfers zien

Cijfers doen het altijd goed, maar dan wel zo dat mensen er een beeld bij krijgen. Je kunt aangeven hoeveel CO2 je uitstoot, maar die droge cijfers zeggen vaak niet veel, of helemaal niets. Als je in plaats daarvan aangeeft hoeveel bomen je daarvoor zou moeten planten ter compensatie, dan leeft dat een stuk meer. Neem nou zakelijke kilometers. Het aantal kilometers dat je bespaard zegt vaak weinig, maar wel als je erbij vermeld dat bijvoorbeeld die trip naar, ik zeg maar wat, Tietjerksteradeel, die je niet hebt gedaan, of met het OV hebt gedaan, xx bomen heeft bespaard. Ook als je leest dat een vliegreis naar Bali net zoveel uitstoot als vier jaar autorijden krijg je daar veel meer beeld bij dan dat je zegt dat het 4,8 ton CO2 uitstoot. Even nog concreter, hiervoor zou je 240 bomen moeten planten om die ene vlucht te compenseren…. 

Communiceer in begrijpelijke taal

Net als bij veel onderwerpen kun je bij duurzaamheid snel verzanden in allerlei vaktermen, of in wollige, nietszeggende termen. Ofwel de welbekende containerbegrippen. Het woord duurzaam is per definitie al een verzamelbegrip. En, over eerlijk gesproken, daar betrap ik mijzelf soms ook nog wel eens op. Dat ik net niet specifiek genoeg ben met bepaalde termen. Wat soms weer tot verwarring kan leiden. Wees dus zo concreet mogelijk. Sommige klanten vragen er misschien naar, maar de meesten zullen dat niet doen en dan ben je ze naar alle waarschijnlijkheid kwijt. Zo benoem ik sinds een tijdje regelmatig heel specifiek wat ik onder duurzaam ondernemen versta, om daarover geen verwarring te krijgen. Maar het mag duidelijk zijn dat communicatie met vlagen een uitdaging blijft.

Maak het visueel

Niets blijft beter hangen bij mensen dan plaatjes. Hoe krachtig het geschreven woord ook kan zijn, een beeld zegt meer dan duizend woorden. Tenminste als je het juiste beeld gebruikt.. Maak je communicatie over duurzaamheid dan ook visueel, bijvoorbeeld aan de hand van infographics. En natuurlijk met foto’s. Je kunt schrijven over de opwarming van de aarde, en dat er in bepaalde delen van de wereld kurkdroge grond is waardoor er niets meer groeit  en vee sterft… maar je kunt het ook laten zien. Het mag best wat oncomfortabel voelen bij de ontvanger. We krijgen namelijk dagelijks zoveel ellende voorgeschoteld dat het soms lijkt dat we een soort van eelt hebben gekweekt. Aan de ene kant goed, anders heb je geen leven meer, aan de andere kant lijkt het alsof we de meest heftige dingen niet meer echt registreren. Laat staan dat we er dan iets aan doen.

Droogte

Houd het luchtig

Is meteen weer een ‘mooi’ bruggetje naar het feit dat duurzaamheid nou niet meteen het meest sexy onderwerp is. Het is een beladen en serieus onderwerp, wat in mijn ogen niet wil zeggen dat je het best met een vleugje humor mag benaderen. Dat maakt het vaak ook wat meer behapbaar, want nogmaals van alleen maar ellende opnoemen en wat niet mag of kan, daar wordt niemand vrolijk van. Vaak creëer je dan ook het tegenovergestelde effect waardoor mensen in de overdwars modus schieten en niets doen.. We zullen een groot aantal zaken anders moeten gaan benaderen om nog meer problemen te voorkomen, maar dat kan zeker ook op een luchtige manier die tegelijkertijd inspirerend kan zijn. Schiet er alleen niet in door, het blijft natuurlijk een bloedserieus onderwerp. Ik zou zeggen zoek je eigen duurzaamheid met een twist daarin.

Voorkom Greenwashing

Waarschijnlijk krijg je nu een ‘ja duh’ momentje maar .. je moet natuurlijk wel eerst concreet wat doen op duurzaam gebied voordat je erover kunt communiceren. Want zeggen dat je duurzaam onderneemt is nog altijd niet hetzelfde als het daadwerkelijk doen… Ook doen alsof je duurzamer bent dan in werkelijkheid is natuurlijk een totale ‘no go’, dat noemen we dan weer Greenwashing. Als je net begint met voorzichtige duurzame stappen binnen je bedrijf is dat natuurijk lastig. Communiceer dan over wat je gaat doen en hoe, en uiteraard waarom. Zodra je dan je eerste groene actie hebt gedaan, hoe klein ook, laat het de buitenwereld vooral weten.

Inspireer

Dan nog wat anders om over na te denken, iets waar je misschien niet zo snel bij stil staat, en waarschijnlijk ook niet je hoofddoel is. Doordat jij over je duurzame ondernemersreis communiceert, of over bepaalde duurzame worstelingen binnen je bedrijf, inspireer je bewust, maar zeker ook onbewust, weer anderen. Of het nou je (potentiële) klanten zijn, een leverancier waar je mee samenwerkt, of andere ondernemers. Wie weet wat je daarmee in beweging zet, op korte of op lange termijn? Hoe mooi is dat, als jij anderen weet te inspireren en motiveren om ook op duurzaam gebied in actie te komen. Misschien goed om in je achterhoofd te houden als je je af en toe afvraagt of wat jij doet met je bedrijf wel bijdraagt aan het grote geheel.

Good communication is the bridge between confusion and clarity.

Duurzaamheidspagina

Of je gaat voor een complete duurzaamheidspagina op je website, of dat je op bepaalde pagina’s wat duurzame stukjes terug laat komen, het is altijd fijn dat je website bezoekers kunnen lezen wat jij doet op gebied van duurzaamheid. Waarom dat voor jou persoonlijk belangrijk is. Vertel bijvoorbeeld wanneer het voor jou of je bedrijf belangrijk is geworden. Inspiratie nodig? Je mag natuurlijk altijd op mijn duurzaamheidspagina kijken. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat ik het 100% goed doe. Kijk ook eens bij Tony’s Chocolonely, Pieter Pot of Dopper voor inspiratie. Dit zijn natuurlijk volledige duurzame organisaties, dat hoef je zeker niet te zijn om ook met duurzaamheid bezig te zijn binnen je bedrijf.

Duurzaam ondernemen en communicatie

Als je de 6 duurzame communicatie tips uit deze blog toepast ben je al duurzaam aan het communiceren (en dus al ook duurzaam bezig). Hierbij zijn de drie kernwoorden toch wel helder, eerlijk en volledig. Al eerder gaf ik aan dat je nooit 100% duurzaam kunt zijn, je zult altijd wel een negatief effect(je) ergens blijven hebben. Dat verwachten mensen ook niet, tenminste dat is niet realistisch. Zo lang je leeft en onderneemt heb je impact en dat kun je zo neutraal of positief mogelijk proberen te doen, er zal altijd een (klein) negatief effect zijn. Die kun je dan wel weer compenseren, maar toch. Ook hier moeten we eerlijk over blijven.

Vooropgesteld dat duurzaamheid een onderdeel is binnen je bedrijf …communiceer jij daar al over?

PS
Wil je nog meer duurzame tips voor je bedrijf ontvangen? Vraag dan mijn weggever ’12 beste duurzame tips voor ondernemers’ aan.

Pin blog 6 duurzame communicatie tips - Marloes Durinck