Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Groen gras positief
Marloes Durinck

Marloes Durinck

17 positieve effecten van groen in je bedrijf

Positief

Groene vingers, ik heb ze helaas niet. Het lukt mij zelfs nog om cactussen om zeep te helpen. In huis en op mijn werkplek staat wat groen, en ook buiten op mijn balkon blijf ik het stug proberen. Waarom ik dan toch die pogingen blijf doen voor groen in en om huis en op mijn werkplek? Omdat groen goed voor je is, het heeft een positief effect. Echt groen dan he, als in bomen, bloemen, planten en struiken. Duurzaam ondernemen en echt groen hebben meer met elkaar te maken dan je zou denken. Na het lezen van deze blog weet jij wat de 17 positieve effecten van groen in je bedrijf zijn.

Biodiversiteit

We maken een rondje in en om je bedrijfspand, of werkplek, over alles wat groen kan zijn. Laten we buiten beginnen, net zo handig. Heb je een stukje grond bij je bedrijfspand, of bij je werkplek, kijk dan of je deze kunt vergroenen, als dat nog niet het geval is. Meer natuur is niet alleen beter voor ons, maar ziet er ook een stuk aangenamer uit dan al dat beton. Kijk wat je kunt doen op gebied van biodiversiteit. Dat is de variatie in de natuur, hoe rijk, of arm, de natuur om ons heen is. Dit gaat niet alleen om planten, maar ook om dieren en waar ze leven. 

Voordelen biodiversiteit op een rij:
🐝 een beter leefklimaat
🐝 frissere lucht
🐝 meer insecten zoals bijen en vlinders
🐝 fijnere werkomgeving

Biodiversiteit in de tuin
Foto: eigen materiaal (stadstuin Doetinchem)

Gezonde werkomgeving

Voldoende frisse lucht buiten opgesnoven, we gaan naar binnen. Een gezonde werkomgeving stimuleert de productiviteit en de gezondheid binnen je bedrijf en dat wil denk ik iedere organisaties. Dat je dat ook met planten kunt bereiken is iets wat steeds meer bedrijven ontdekken. Gezonde voeding en goede klimaatbeheersing zijn misschien eerder onderwerpen waar je aan denkt als je het hebt over een gezonde werkomgeving. Maar onderschat de kracht van planten niet. Er is al veel over het effect van planten geschreven op de werkvloer. Ook zijn er meerdere studies en onderzoeken naar gedaan.

Voordelen planten op kantoor

Planten zorgen naast een prettige werkomgeving, ook voor een hogere luchtvochtigheid, geven een gevoel van positiviteit, leiden tot betere concentratie en een betere verdeling van de temperatuur. Dat alles gecombineerd zorgt volgens onderzoeken tot minder ziekteverzuim. Voordat je nu naar het tuincentrum holt om je hele kantoor vol te planten met … planten, geef ik per voordeel wat meer informatie. Kun je daarna altijd nog los gaan.

De voordelen van planten op kantoor op een rij:

Planten positief effect
Foto: Florian Giorgio - Unsplash

🪴 betere luchtvochtigheid
🪴 aangename werkplek 
🪴 meer positiviteit 
🪴 meer creativiteit en productiviteit
🪴 betere temperatuur
🪴 minder ziekteverzuim
🪴 betere akoestiek

Functie van planten

Voordat we in de voordelen duiken, een korte toelichting op de functie van planten. Want wat doet dat groen allemaal? Planten zetten water en koolstofdioxide om in zuurstof. In dat zelfde proces filteren bepaalde planten ook schadelijke stoffen uit de lucht. Mooi systeem toch? Ze nemen die schadelijke stoffen op via hun bladeren en breken deze af in de wortels. Een plant op zich zelf is al duurzaam omdat het tijdens de groei speciale cellen, weefsels en organen vormt die ervoor zorgen dat de plant zich voort kan planten. Maar buiten dat mooie weetje hebben ze dus ook veel positieve effecten. 

Luchtvochtigheid

Bij luchtvochtigheid krijg ik meteen beelden bij de Bush van Burgers Zoo, het soort tropische, plakkerige warmte waar je juist niet heel kwiek van wordt. Tenminste ik niet.. We kennen allemaal dat gevoel dat als je lang in een ruimte hebt gezeten je een droge keel hebt en last van je ogen. Dit zijn tekenen dat de luchtvochtigheid in die ruimte niet goed op orde is. Gelukkig is dat makkelijk op te lossen door planten te plaatsen die veel water nodig hebben. Die beïnvloeden namelijk meteen de luchtvochtigheid, want van het water dat wij aan planten geven verdampt zo’n 90 procent! Voorbeelden van waterslurpende planten zijn: varens, bamboepalm, ficus en siergrassen.

Fijne werkplek

We willen allemaal een fijne werkplek, goed materiaal, voldoende licht en goede ventilatie. Je werkplek wordt door planten meteen een stuk aangenamer en ziet er ook nog eens aantrekkelijker uit. Niet alleen fijn voor je medewerkers, maar voor iedereen die je bedrijf bezoekt. Daarnaast straalt het ook liefde voor de natuur uit, op die manier geef je je bedrijf meteen al een stukje duurzaam karakter mee. Helemaal als je al dat groen ook nog eens duurzaam aanvliegt.

Positiviteit

Voor de een is het glas half leeg en de ander half vol. Wil je positiviteit stimuleren neem dan zeker planten. Het humeur van mensen die op een groenere werkplek werken is namelijk positiever. Planten hebben een rustgevend effect en geven een meer gemoedelijke sfeer. Dit draagt dan weer bij aan een meer positiever gevoel.

Creativiteit op werkplek

Al dat groen zorgt ook voor een betere concentratie EN mensen worden er creatiever door, ook dat heeft onderzoek uitgewezen. Het mooie is dat je niet meteen een heel oerwoud aan planten hoeft aan te schaffen, al met een enkele plant neemt dit al toe. Indirect leid dat dan weer tot betere ideeën en resultaten voor je bedrijf. Dus de groene investering meer dan waard. 

Plant op bureau
Foto: Nielsen Ramon - Unsplash

Temperatuur werkplek

De een vind het prettiger werken in een warme omgeving, de andere werkt het liefst waar het wat frisser is of zelfs ronduit koud. Planten zorgen voor een betere verdeling van de temperatuur in een werkruimte waardoor het minder snel te warm of te koud wordt. Zo loop je misschien minder te klooien met de verwarming of airco. Wat ook weer scheelt in energieverbruik, wat weer beter is voor het milieu en je portemonnee. 

Minder ziekteverzuim

Heb je planten op kantoor dan kan je ziekteverzuim ook omlaag gaan. Sommige planten hebben namelijk een zuiverende werking, ze zorgen ervoor dat er meer zuurstof in een ruimte is. En ze neutraliseren rondzwevende schadelijke stofdeeltjes van apparaten, verwarming en /of airco. Luchtzuiverende planten zijn oa sanseveria’s, krulvarens, klimop en dadelpalmen. Die eerste twee zie je misschien eerder op je werkplek of bureau staan dan de laatste twee. Voor elk wat wils. 

Betere akoestiek werkplek

Een grote, open ruimte? Gebruik planten dan niet alleen als scheiding tussen werkplekken, maar ook voor een betere akoestiek. Ze zorgen er namelijk voor dat het geluid minder weerkaatst waardoor je weer minder geluidsoverlast hebt. Je grasplantje van tien centimeter hoog op de hoek van je bureau zal niet direct dat effect hebben, maar grotere planten die je strategisch plaatst zoals in een hoek van een ruimte wel.

Groene thuiswerkplek

Ook als je vanuit huis werkt kun je natuurlijk je werkplek vergroenen. Al is het maar met één plant. Hier gelden uiteraard dezelfde voordelen voor als die ik hierboven heb beschreven voor in een bedrijf. Ook een mooie bos bloemen in je werkomgeving geeft een fijner gevoel. Kies dan liefst wel duurzaam gekweekte bloemen. Helemaal duurzaam is als je kiest voor droogbloemen, hier kun je abonnementen voor afsluiten zodat je ook wat variatie erin houd. Een voorbeeld van een bedrijf hiervoor is Natuurlijk Bloemen.

Duurzame bloemen

De sierteeltsector is niet per definitie ‘groen’. Sterker nog, deze sector is redelijk vervuilend. Denk aan waterverspilling en vervuiling. Gebruik van pesticiden, energieverbruik, en in het buitenland bv de arbeidsomstandigheden waaronder gewerkt wordt. Het goede nieuws is dat er steeds meer duurzame bloemisten komen en steeds meer organisaties in de sierteeltsector die ook daadwerkelijk bezig gaan met vergroenen. Je kunt ze herkennen aan keurmerken. Bijvoorbeeld aan het keurmerk ‘Barometer Duurzame Bloemist’. De meest duurzame bloemen zijn de zogenaamde EKO-bloemen, of biologische bloemen. Deze bloemen mogen alleen geteeld worden met toegestane natuurlijke meststoffen en biologische gewas beschermingsmiddelen.

Planten
Foto: Vadim Kaipov - Unsplash

Kunstplanten of echte planten

Zijn echte planten of kunstplanten nu duurzamer? Uiteraard hebben de kunstplanten niet al die voordelen die ik tot nu toe heb beschreven  🙃 Ja, ze gaan langer mee, maar als je je planten goed laat verzorgen, is dat ook het geval. Heb je echt geen groene vingers en ook geen ruimte in je budget om ze te laten verzorgen ga dan zeker voor kunstplanten. Anders is het echt weggegooid geld. De kunstplanten van tegenwoordig zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Wil je wel echte planten ga dan zeker voor duurzame planten zoals van Sprinklr of Artiplant.

Verticale plantenwanden

Heb je niet veel plek in je kantoor, of bij je werkplek, dan kun je altijd nog nadenken over verticale plantenwanden. Niet alleen ziet dat er mooi uit, ze hebben dezelfde positieve effecten als losse planten. Leuk als je er kruiden in plaats, kun je er bijvoorbeeld ook nog een lekkere mok thee van trekken. Bedrijven die hier alles van weten zijn bijvoorbeeld Vertical Gardens of De Groene Wand.

Je hebt zelfs mobiele plantenwanden, ofwel ‘levende scheidingswanden’, zo kun je je inrichting van je werkomgeving nog eens veranderen. Of huur ze voor een evenement.

Groen dak

We zijn nu lang genoeg binnen geweest en gaan weer naar buiten, het dak op. Wil je namelijk nog verder vergroenen met je bedrijf ga dan ook voor een groen dak, als je een dak hebt uiteraard. Oké, niet alle daken zijn daarvoor geschikt, maar misschien wel het dak van je bedrijfspand, garage, schuurtje, tuinhuisje etcetera. Sommige gemeentes geven ook subsidies voor groene daken, dat scheelt weer in de kosten. Als je ook nog zonnepanelen op je dak hebt liggen, verhoogt een groen dak zelfs het rendement van je zonnepanelen (want meer groen zorgt voor een lagere temperatuur op je dak).

Voordelen groen dak:

Groen dak
Foto: eigen materiaal (Faroër Eilanden)

🍃 meer groen in je werkomgeving
🍃 betere isolatie van je pand
🍃 goed voor de luchtkwaliteit
🍃 minder wateroverlast
🍃 geluiddempend
🍃 je pand wordt meer waard

Groene bedrijven

Al dat groen, ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Sorry, die kon ik gewoon niet niet maken.. Geen zorgen. Er zijn veel bedrijven die jou ontzorgen op groen gebied. Of het nou hoveniers zijn, of bedrijven die de binnenkant van je pand of werkplek vergroenen. Als jij wel degene bent met groene vingers, leef je uit. Ben je dat niet, ga in gesprek om een groenplan op te stellen en laat al dat groen verzorgen. Hoef jij daar niet meer naar om te kijken, maar pluk je er wel de vruchten van.

Positieve effecten van groen

Groen heeft, zoals je hebt kunnen lezen in deze blog, zeker positieve effecten op jou, je collega’s en je omgeving en zelfs meerdere voordelen. Er zijn veel mogelijkheden om niet alleen je werkomgeving, maar ook de grond bij je bedrijf of werkplek, te vergroenen. De 17 positieve effecten van groen in je bedrijf zijn onder andere een meer gezonde werkomgeving door bijvoorbeeld een betere luchtvochtigheid of betere temperatuur, gezondere lucht en een betere akoestiek. Maar ook blijere medewerkers die creatiever en productiever zijn. En die willen we allemaal denk ik wel.

Hoe groen is jouw bedrijf of werkplek?

Dit artikel delen:

Meer weten over duurzaam ondernemen? Check dan deze blog: Is duurzaam ondernemen hetzelfde als MVO?  Check ook mijn duurzame woordenboek hierin leg ik verschillende duurzame termen uit die ik in mijn blogs gebruik. Het is een ‘levend’ document dus wordt elke keer uitgebreid.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *