Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Marloes Durinck

Marloes Durinck

12 heerlijke inspirerende duurzame liedjes

Lijstjes

Lijstjes, ik heb er een soort van haat liefde verhouding mee. Aan de ene kant helpen ze me om structuur te krijgen en dingen niet te vergeten, aan de andere kant ‘ontnemen’ ze soms, naar mijn idee dus he, spontaniteit. Toch heb ik weer een blog geschreven over een lijstje.. namelijk het lijstje van 12 heerlijke inspirerende duurzame liedjes. Want muziek, daar heb ik een gepassioneerde liefdesverhouding mee. Ik kan geen dag zonder muziek. Muziek is krachtig, emotievol, stimulerend, opbeurend, hemels, dromerig en zo kan ik nog wel even doorgaan. Muziek kan je door de diepste dalen helpen en over de hoogste toppen heen dragen.

Zou jij zo een duurzaam liedje kunnen noemen? In ieder geval wel nadat je deze blog hebt gelezen. Vul ze vooral aan bij het reactieveld onderaan de blog, hoe meer duurzame muziek hoe beter. Ik licht de 12 heerlijke inspirerende duurzame liedjes ook kort toe waarom ze duurzaam zijn. Eigenlijk overbodig, want muziek behoeft geen toelichting….

Positieve impact

Het creëren van een positieve impact op het milieu en de samenleving is van cruciaal belang, voor onze toekomst, maar zeker, of juist ook, voor toekomstige generaties. Ook ben ik er van overtuigd dat duurzaamheid niet altijd serieus hoeft te zijn. Daarom gebruik ik ook een luchtige benadering ervoor in mijn bedrijf, het onderwerp is al zwaar genoeg. Die positieve impact kan ook een bron van inspiratie en motivatie zijn, in dus de vorm van muziek. Omdat er niets gaat boven variatie, vind je die ook terug in dit lijstje 😁 En ja, de ‘groene vertaling’ van de liedjes is soms verre van luchtig, maar zoals gezegd het is dan ook een zwaar onderwerp.

Wil je trouwens nog meer blogs met lijstjes lezen, klik dan HIER.

12 heerlijke inspirerende duurzame liedjes

Jukebox
Foto: Kelly Sikkema - Unsplash
 1. What a wonderful world – Louis Armstrong
 2. Earth – Lil Dicky
 3. The 3 R’s – Jack Johnson
 4. Beds are burning – Midnight oil
 5. Gone Green – Brad Paisley
 6. Forest Fires – Axel Flóvent
 7. Elegy for the Arctic – Ludovico Einaudi
 8. What’s going on – Marvin Gaye
 9. Happy – Pharrell Williams
 10. Wind of Change – Scorpions
 11. We are the world – USA for Africa
 12. Earth Song – Michael Jackson

Duurzame liedjes 'groen vertaald'

“What a Wonderful World” – het iconische lied van Louis Armstrong straalt een boodschap uit van verwondering en schoonheid voor de wereld om ons heen. Sta (nog) vaker stil bij hoe mooi de wereld is, ondanks alle ellende die er zich op afspeelt. Geniet van de kleine dingen die misschien vanzelfsprekend lijken, maar dat zeker niet zijn.

‘Groen vertaald’ nodigt het je uit om aandacht te besteden aan klimaatverandering en de noodzaak om je ecologische voetafdruk te verminderen. Duurzaam ondernemen is onder andere het streven naar een gezondere en schonere atmosfeer voor toekomstige generaties.

Het nummer “Earth” van Lil Dicky, is niet alleen een catchy nummer, maar het benadrukt ook het belang van het beschermen van deze planeet. Je kunt het zien als een herinnering dat elk bedrijf, hoe klein ook, een rol kan spelen in het behoud van de aarde.

“The 3 R’s” – Jack Johnson, die kan natuurlijk niet missen in dit lijstje. Het legt de focus op het belang van bewuste keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen voor onze consumptie en acties. Ook in je bedrijf. Het lied moedigt je aan om na te denken over de impact die je hebt op het milieu, en om eenvoudige stappen te nemen om duurzamere keuzes te maken in het dagelijks leven. Ook in de dagelijkse keuzes in en voor je bedrijf.

“Beds are burning” – Midnight Oil. Je kent deze ‘golden oldie’ vast wel, helaas is die nog steeds actueel. Het lied gaat over zowel sociaal als milieubewustzijn en heeft een politieke ondertoon, gericht op inheemse landrechten en milieuproblemen, met name gericht op de rechten van Aboriginals in Australië. Het lied is een oproep tot actie en bewustwording van belangrijke maatschappelijke en milieukwesties.

Geluid van de golven inspirerende muziek uit de natuur marloes durinck
Foto: Joel Vodell - Unsplash

“Gone green” van Brad Paisley, gaat over de kleine dingen die we voor lief nemen als we iets opgeven / niet meer doen om de planeet te redden. Het gaat erover dat we soms niet én én kunnen hebben. Je kunt het ook zien als een oproep aan iedereen om verantwoordelijkheid te nemen voor wat betreft het milieu. Het nodigt je uit om te kijken naar je eigen gewoontes en kleine veranderingen te maken die een grote impact kunnen hebben op duurzaam gebied.

“Forest Fires” – Axel Flóvent, hoewel de tekst van dit liedje verwijst naar fysieke branden en verlies, kan de metafoor van een brand wel gebruikt worden om na te denken over de urgentie van milieuproblemen zoals bosbranden en klimaatverandering. Op het moment dat ik deze blog schrijf is het helaas zeer actueel vanwege de vele bosbranden mede veroorzaakt door El Niño. De regels van het lied kunnen je herinneren aan de verwoestende impact van natuurbranden en hoe we ons bewust moeten zijn van de ecologische gevolgen van onze acties.

“Elegy for the Arctic” is een muzikaal stuk gecomponeerd door de Italiaanse pianist en componist Ludovico Einaudi. Het is gecreëerd als een reactie op de klimaatverandering en de bedreiging van het Arctische gebied. Einaudi voerde dit nummer uit op een drijvende platform voor de Noordpool in 2016 om aandacht te vragen voor de noodzaak van milieubewustzijn en actie. Mooie vorm van activisme wat mij betreft.

Hoewel “Elegy for the Arctic” geen tekst heeft, heeft het absoluut een diepgaande emotionele lading die verband houdt met de kwetsbaarheid en schoonheid van het Arctische gebied dat, zoals we allemaal weten, wordt bedreigd door smeltende ijskappen en klimaatverandering. Het stuk kan worden opgevat als een muzikale vertolking van de verstoring en dreiging die onze natuurlijke wereld ondergaat. Dit prachtige stuk nodigt je uit om na te denken over onze impact op het milieu en om te streven naar een meer duurzame toekomst.

Muziek voor duurzame bewustwording blog 12 heerlijke inspirerende duurzame liedjes marloes durinck
Foto: combi Unsplash en eigen design

“What’s Going On” – Marvin Gaye. Dit nummer is een krachtige oproep tot bewustwording en actie. Het kan je inspireren om kritisch na te denken over de impact van je bedrijfsactiviteiten op de samenleving en manieren te vinden om positieve veranderingen aan te brengen.

“Happy” – Pharrell Williams. Geluk en welzijn zijn ook belangrijke aspecten van duurzaamheid. Dit liedje herinnert je eraan dat duurzaam ondernemen niet alleen draait om het milieu, maar ook om het creëren van een positieve werkomgeving voor jezelf, je medewerkers en alle stakeholders van je bedrijf.

“Wind of Change” – Scorpions. Dat er iets moet veranderen in deze hele precaire situatie waar we met zijn allen in zijn beland, op meerdere vlakken, is al langer duidelijk. Dit nummer herinnert je eraan dat verandering onvermijdelijk is en die oproep deden de Scorpion al in 1991(!). Het kan je aanmoedigen om open te staan voor nieuwe duurzame bedrijfsmodellen en processen.

“We Are the World” – USA for Africa. Alleen kom je ver, samen kom je verder. Cliché, maar zo waar. En dat geldt zeker bij duurzaam ondernemen. Dit liedje onderstreept de kracht van collectieve actie. Het kan dienen als inspiratie om anderen binnen je branche of gemeenschap te betrekken bij duurzame initiatieven.

Tot slot het twaalfde liedje “Earth Song” van Michael Jackson, die heeft geen toelichting nodig, toch?

Energie

Muziek heeft de kracht om emoties en motivatie op te wekken. Luister naar deze liedjes en creëer  een creatieve, energieke en positieve mindset waardoor je moeiteloos duurzame praktijken implementeert in je MKB bedrijf. Natuurlijk gaat het niet zo vanzelfsprekend door alleen maar naar de muziek te luisteren, dat zou mooi zijn, maar verre van realistisch. Als dat zo zou werken zou ik 24/7 deze muziek online laten afspelen!

Laat je in ieder geval inspireren door de melodieën en begin met het nemen van praktische stappen om een verschil te maken in de wereld van duurzaam ondernemen. Hoe klein ze ook in jouw ogen lijken. Toch even geen motivatie? Zet dan je favoriete duurzame nummer op (hard) en kom direct weer in ‘the mood’. Of ga de natuur in, daar vind je gratis muziek overal om je heen.

Heb jij een favoriet (duurzaam) liedje?

PS
op Spotify heb ik een Groene playlist. Klik HIER om hem te bezoeken, daar staan uiteraard de 12 heerlijke inspirerende duurzame liedjes sowieso in van deze blog, maar nog veel meer nummers.

Pin bij blog 12 heerlijke inspirerende duurzame liedjes marloes durinck